Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels fina gest på sjukhuset – så överraskar han patienterna

19 dec, 2023, 09:00 

TV4-stjärnan Anders Pihlblad berättar för Svensk Damtidning om prins Daniels fina gest.

Annons

Prins Daniel hade tur. Hans medfödda njursjukdom upptäcktes i tid och den 27 maj 2009 genomgick han en sex timmar lång njurtransplantation på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Prins Daniel om semestern med Victoria och barnenBrand logo
Prins Daniel om semestern med Victoria och barnen

Efter en tid i dialys hade han fått en ny njure, donerad av pappa Olle Westling, och kunde planera för njurtransplantationen i god tid. Det betydde också att sjukdomen inte blev så illa som den hade kunnat.

Sedan dess har just organdonation varit en viktig fråga för prinsen. Han har i det tysta också varit ett viktigt stöd för andra personer som genomgått någon slags transplantation.

Prins Daniel
Prins Daniel.

Daniels hemliga besök

TV4-stjärnan Anders Pihlblad, som i ett års tid följt kungafamiljen för TV4:s räkning, avslöjar för Svensk Damtidning att Daniel har ett väldigt stort hjärta privat och gör mycket i det tysta.

Annons

– Han bryr sig verkligen om frågorna och människor som han träffar i alla engagemang han har. Inte minst frågor som handlar om organdonation, säger Anders Pihlblad och berättar att Daniel besökt patienter som nyligen opererats:

– Jag har fått höra från andra att han dykt upp efter att någon opererats som någon slags överraskning. Jag har förstått som att de tagit det här till sig och blivit väldigt glada av att se prinsen på avdelningen .

Daniel: ”Jag har haft tur”

Tidigare i år intervjuades Daniel av SVT-profilen Carina Bergfeldt. Då svarade han på frågor om sin njursjukdom och berättade vilken tur han haft som fått en njure i tid.

– Jag märker inte det idag, mer än att man tar mediciner varje dag för att njuren ska trivas. Jag har haft tur, det finns ju flera hundra människor som står i kö för att få ett organ.

– Den här stressen… det är ju hemskt att inte vara frisk och att då behöva vänta år ut och år in. Vissa överlever ju inte på grund av väntan på sitt organ, säger prins Daniel.

Kungahuset 2023 har premiär lördag 30 dec på TV4 Play och TV4.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Foto: TT

Annons