Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Daniels första födelsedag som prins

15 sep, 2010, 08:01 
Agneta Nisbeth
Annons
Idag gratulerar kronprinsessan Victoria för första gången Daniel som hustru.
Idag gratulerar kronprinsessan Victoria för första gången Daniel som hustru.

Daniel föddes samma dag som svärfar Carl Gustaf kröntes till kung.
Daniel föddes samma dag som svärfar Carl Gustaf kröntes till kung.

Grattis prins Daniel på 37-årsdagen!

Annons

Idag säger vi förstås supergrattis till vår färskaste prins – Olof Daniel Westling Bernadotte, född den 15 september 1973 – samma dag som Carl XVI Gustaf blev kung!

Börja representera Sverige

Daniel har nu avverkat sina första månader som prins. Och som sig bör har en del av denna tid spenderats på smekmånad, en drömresa som tog prins Daniel och kronprinsessan Victoria till såväl Franska Polynesien och Brasilien som Colorado, Boston och New York. Men nu är det dags att börja representera! Inom kort reser kronprinsessparet till Frankrike där ett besök i Paris står på agendan. De ska också besöka Pau, staden där Jean Baptiste Bernadotte såg dagens ljus 1763, ett perfekt tillfälle för prins Daniel att bekanta sig med sin nya ätts rötter.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade en lång och härlig smekmånad.
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hade en lång och härlig smekmånad.
Prins Daniel rör sig vant vid fina tillställningar, här tillsammans med Marie Ledin under middagen i samband med Polarpriset.
Prins Daniel rör sig redan vant vid fina tillställningar. Här tillsammans med Marie Ledin under middagen i samband med Polarpriset.
Annons

Besöker Kina och sitt hertiglandskap

Senare i höst väntar också ett spännande besök i Kina, liksom riksmötets öppnade och Bernadottejubileum här på hemmaplan. Som sig bör finns också ett besök i Västergötland inskrivet i kalendern, det är ju i detta landskap som prins Daniel nu också är nybliven hertig.

Prinsskola

Samtidigt fortsätter “prinsskolan” för Daniel. Nu i september inleder Daniel och ceremonimästare Jan-Eric Warren fortsatta studier i allt från monarkins historia till hur stat och kommun fungerar. Så småningom kommer Daniel att fördjupa sig i de områden som passar honom bäst. Bli inte förvånade om det kommer att handla om hälsa och friskvård! Men några egna representationsuppdrag för Daniel finns inte inplanerade ännu.

Annons

– Nej, det är för tidigt att säga något om detta än, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Prins Daniel fick både potatisgratäng och vanlijglass på bröllopsmiddagen.
Prins Daniel fick både potatisgratäng och vaniljglass på bröllopsmiddagen.

Favoriträtt

Men allra först väntar firande av 37-årsdagen. Vi hoppas att Daniel serveras sin favoriträtt. Och vad är det undrar ni förstås? Jo, en rejäl köttbit med potatisgratäng och vaniljglass med chokladsås till efterrätt!

Av Camilla Spjuth-Palve

Foto: Charles Hammarsten, All Over Press

Annons