Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels och Victorias gemensamma beslut – påverkar hela familjen

30 maj, 2024, 22:00 
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är på det klara med hur de vill ha det.
Annons

Kronprinsessan Victoria fick allt annat än en normal uppväxt. I tidig ålder stod det klart att det var hon som skulle efterträda kungen och bli Sveriges framtida drottning.

Estelles drottningskola: Därför stoppas hon av Victoria och DanielBrand logo
Estelles drottningskola: Därför stoppas hon av Victoria och Daniel

De senaste åren har det också blivit tydligt att hon växlat upp sitt arbete ännu mer. Hon tar ofta plats vid kungen sida under viktiga representationsuppdrag och har blivit en kraft att räkna med.

– Hon har drillats sedan hon var tre-fyra år på att en dag bli drottning av Sverige. Det har inte funnits någonting annat för henne, säger Johan T Lindwall, chefredaktör på Svensk Damtidning.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Estelle
Prinsessan Estelle går i mamma Victorias fotspår.Pontus Lundahl/TT

Daniels och Victorias beslut för Estelle

Samma sak gäller Victorias och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle. Likt sin mamma har hon drillats sedan barnsben att en dag axla rollen som drottning, vilket gör att även hennes uppväxt ser betydligt annorlunda ut än de andra kungliga barnen.

Redan nu kan man se att Estelle fått en större roll i den kungliga världen. I oktober 2022 närvarade prinsessan på sitt allra första statsbesök, när kung kung Willem-Alexander och drottning Máxima var på plats i Sverige.

Annons

– För Estelle är det så att man hela tiden måste tänka på att hon ska bli regent en dag. Varje gång hon visar sig så representerar hon kungahuset. De måste tänka på hur hon ser ut hur hon är klädd, hur hon för sig, säger Herman Lindqvist till Svensk Damtidning och fortsätter:

– När hon är i publika sammanhang så för hon sig som att hon vet att hon representerar och är iakttagen. Hon verkar klara det väldigt bra och tycker det är roligt, precis som sin mor. Det verkar lovande faktiskt, hon är väldigt gullig.

Victorias ord om Estelle

Men det är en svår balansgång. Estelle är ett barn och både Victoria och Daniel är måna om att hon och prins Oscar ska få en så normal uppväxt som det bara går.

Annons

– För mig är det viktigt att barn ska få vara barn och det var det för mina föräldrar också, har Victoria sagt och pratat om vikten att låta allt ske i barnens takt:

– Det är klart att det ska ske på barnens villkor och att de ska känna sig trygga och bekväma med personerna de har omkring sig. Man behöver inte göra det konstigare än så.

Kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria är mån om att prinsessan Estelle och prins Oscar ska få en så normal uppväxt som möjligt.Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons