Daniels och Victorias oväntade beslut – här gör paret något de ALDRIG gjort förut

Daniels och Victorias oväntade beslut – här gör paret något de ALDRIG gjort förut

Victoria och Daniel ska på en resa.Destinationen? Någonstans de aldrig varit tidigare.
Det här är kronprinsessan Victoria
Slå på ljud

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel är inte rädda för att lämna Stockholms län, bege sig ut i landet och uppleva kungariket i dess fulla prakt. Så sent som i januari var de i Höganäs i Skåne för att kika närmre på företagsklimatet i Kullabygden.

Nu ska Victoria och Daniel i motsatt riktning – norrut. Kronprinsessparet ska nämligen göra en två dagar lång utflykt till Norrland och besöka en rad orter: Haparanda, Luleå, Överkalix och Övertorneå.

Victoria och Daniel åker till Norrland

Daniel och Victoria var på besök hos Stadsmissionen.

Daniel och Victoria matchar ofta sin klädsel under besöken.

Miniturnén, som pågår 9-10 mars, avslutas alltså i Övertorneå, en liten kommun som kan ståta med sammanlagt 1917 invånare. Victoria och Daniel kommer att välkomnas av kommunalrådet Tomas Mörtberg.

– Det är jätteroligt. Vi ser mycket fram emot det. Just nu har vi massor med snö, men jag hoppas att vårsolen visar sig från sin bästa sida när de är här, säger Tomas.

Victoria och Daniel har aldrig varit på officiellt besök i Övertorneå tidigare. Faktum är att man måste gå tillbaka åtskilliga decennier för att hitta senaste gången då den svenska kronan hade en representant på plats där.

– Kungen var här 1978. Det är alltså över 40 år sedan, säger Tomas.

“Passar som handen i handsken”

Victoria och Daniel har som alltid ett späckat program. Under Norrlandsresan får de till en kombination av sina intressen: hållbarhet, sociala frågor och entreprenörsskap.

– De ska till exempel besöka ett äldreboende här. Sedan ska de till en lokal lanthandel som två unga tjejer driver och håller flytande, och så ska de träffa en kvinna som ska bygga en konsthall i Tornedalen. Vi har dessutom ett utbildningsprogram, Utbildning Nord, där det lärs ut på tre olika språk, svenska, norska och finska, som de ska titta på. Programmet fyller 50 år i år, så då passar det som handen i handsken att kronprinsessan och prinsen är här och hälsar på, säger Tomas.