Daniels och Victorias oväntade besök igår – som hölls hemligt

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel var upptagna under gårdagen.De var nämligen på ett studiebesök – som allmänheten inte fick höra om.

Kronprinsessparets aktiviteter brukar skrivas in på kungafamiljens kalender, som är åtkomlig för allmänheten. Där kan man läsa en lista på allt som våra kungligheter hittar på i form av officiella besök.

Men när kronprinsessparet besökte Stadmissionens centrallager i Skärholmen och Hägersten i går torsdag, skedde det utanför kalendern.

Daniel och Victoria på besök

Daniel och Victoria var på studiebesök tillsammans.

Daniel och Victoria var på studiebesök tillsammans.

Ulrika Näsholm på Hovets informationsavdelning berättar varför inga andra än de direkt inblandade fick höra något om besöket.

– Kungafamiljens dagliga uppdrag utgörs av både externa och interna programpunkter och i kalendern publicerar vi ett urval av Kungafamiljens officiella aktiviteter/programpunkter. Då detta var ett besök där varken media eller allmänhet hade möjlighet att delta var det inte publicerat i kalendern, säger Ulrika.

Besöket var såklart uppskattat av Stadsmissionens anställda – som chans att skaka hand med kronprinsessparet.

– Under besöket fick Kronprinsessparet en uppdatering om Stockholms stadsmissions verksamhet. Samt det arbetet Stockholms stadsmission gör kring hållbart företagande, så som arbetsträning vilket är en viktig anledning till att Stockholms stadsmission driver sociala företag som second hand och Matmissionen, säger Ulrika.

“Hon är vår beskyddare”

– Kronprinsessan är beskyddare för Stadsmissionen. Hon var inbjuden på ett studiebesök, säger Maria von Sydow, pressekreterare på Stadsmissionen.

För Daniel och Victoria var detta absolut inte ett studiebesök i mängden. Margareta Thorgren på Hovets informationsavdelning berättar varför.

– Det här handlar ju om organisationer som arbetar för utsatta människor. Det är frågor som hela kungafamiljen brinner för och som de vill hjälpa till att ge uppmärksamhet, säger hon.

Foto: TT