Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels och Victorias trista besked – nu är det ett faktum: ”Oroväckande”

12 apr, 2024, 04:00 
Siffrorna som kronprinsessan Victoria och prins Daniel inte vill se.
Annons

Prins Daniel har alltid varit känd för att älska motion om rörelse. Som barn växte han upp i det lugna Ockelbo, med både närhet till fotbollsplanen och hockeyrinken, vilket bäddade för hans idrottsliga intresse som gav honom smeknamnet ”Idrottsprinsen”.

Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!Brand logo
Victoria och Daniels dans fångas på film – se härliga klippet!

Som ung provade han på det mesta: fotboll, hockey, innebandy, basket och motorcross. Intresset för motion tog han sedan med sig när han tackade ja till prinstiteln och blev en av medlemmarna i den svenska kungafamiljen.

Annons

För åtta år sedan såg Daniel och kronprinsessan Victoria till att grunda organisationen Generation Pep, med målet att främja barn och ungas hälsa och välmående genom att skapa bättre förutsättningar för att få dem att röra på sig mer.

Prins Oscar
Prins Oscar springer Prins Daniels lopp på Pep-dagen i Hagaparken, 2022.Karin Törnblom/TT

Trista beskedet – siffrorna visar

Men på den fronten är det rätt dystert. Klasskillnaderna när det kommer till hälsa ökar. Barn till låginkomsttagare håller inte på med fritidsaktiviteter i samma utsträckning som barn från rikare familjer, visar nya siffror enligt en ny rapport från Generation Pep.

Annons

Den före detta friidrottsstjärnan Carolina Klüft arbetar i dag som verksamhetschef för organisationen. Hon är djupt oroad över de nya siffrorna och tycker att samhället sviker barn i ekonomisk utsatthet.

– Det känns i magen ännu mer när man ser hur barn i ekonomisk utsatthet drabbas hårt i sin hälsa och sina förutsättningar att komma till en meningsfull fritid eller få hälsosam mat serverad vid bordet. Vi sviker så många barn som inte får sina rättigheter tillgodosedda, säger Carolina Klüft i Nyhetsmorgon.

”Dags att dra i nödbromsen”

Siffrorna är så klart väldigt dystra uppgifter för Victoria och Daniel. Likt Carolina Klüft brinner de för motion och rörelse så till den grad att de hoppas att siffrorna vänder, att fler barn får rätt förutsättningar för att kunna utföra fritidsaktiviteter.

Annons

Men det är en tuff uppgift. Arbetet fortgår, men Carolina betonar att läget är mycket allvarligt och när hon pratar om barnens framtid är det inte utan att hennes ögon tåras.

– Våra barn är 100 procent av vår framtid, nu är det dags att dra i nödbromsen, fortsätter hon.

Carolina Klüft
Carolina Klüft är oroad över de senaste siffrorna om barns hälsa.TV4

Foto: TT/TV4

Annons