Daniels ord om Oscar ledde till storbråk: "Pinsamt och oroande"

prins daniels beslut för prins oscar

Prins Daniel sa något om prins Oscar som ledde till en stor och våldsam debatt.Reaktionerna talade sitt tydliga språk.

Prins Daniel sken av en faders stolthet när han klev fram till reportrarna efter att prins Oscar kommit in i världen. Han harklade sig och gav beskedet som alla väntat på.

– Ikväll klockan 20.28 föddes en 3 655 gram och är 52 centimeter lång – liten pojke, sa Daniel – och då hördes det.

Ett rungande “ja” – två gånger om. Och detta “ja” blev oväntat kontroversiell. I ett inslag i SR Uppland tog man nämligen fasta på att detta “ja” lyste med sin frånvaro när Daniel klev ut fyra år tidigare och berättade att kronprinsessan Victoria fött en flicka.

Prins Daniel – orden om Oscar ledde till bråk

prins daniels beslut för prins oscar

Daniel och Oscar är något av ett radarpar.

SR:s inslag blev vida spritt över nätet och många verkade tolka “ja”:et som att den svenska journalistkåren föredrog manliga kungliga arvingar framför kvinnliga.

Men journalistkåren högg tillbaka, ilsket. Många påpekade att det faktiskt bara var en person som skrikit “ja”, frilansfotografen Patrik Östberg.

”SR har ett uppdrag som går ut på att presentera oberoende och trovärdiga nyheter. I dag har de i stället slagits med väderkvarnar, och givit tusentals människor en felaktig bild av sakers tillstånd”, skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Alexandra Ivanov.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel – incidenten på kungens middag

“Då hade det varit en pinsam och oroande händelse”

Även Expressens Lars Lindström var indignerad.

“Om den samlade journalistkåren i kör ropat “Pojke, pojke! Yes, yes, yes!” hade det varit en pinsam och oroande händelse. Nu var det inte så. Det här handlar varken om könsnormer eller om en korrumperad journalistkår”, skrev Lars.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniel utskämd – sa förbjudna orden inför alla