Daniels oro för mamma Ewa – efter tuffa beskedet

prins daniel ewa westling

TT
Prins Daniels oro för mamma Ewa växer efter nya tuffa beskedet.

Coronapandemins framfart i landet är fortfarande ett faktum och nu ser många regioner en ökning av antalet fall, däribland de olika mutationer av viruset som kommer från länder som Brasilien och Storbritannien.

En av de hårdast drabbade regionerna just nu är Gävleborg, där de tråkiga beskeden har avlöst varandra. Det var den första plats där ett så kallat kluster av den brasilianska mutationen upptäcktes, bland personer som inte hade varit utomlands men de hade rest inom Sverige.

Nu har fallen ökat drastiskt i regionen, som skickat ut ett pressmeddelande för att varna om den tredje vågen, som de beskriver redan är här.

– Vi ser tydligt att vi är i en tredje pandemivåg och den brittiska varianten av coronavirus sprids med allt högre hastighet, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör för region Gävleborg, i pressmeddelandet.

prins daniel olle westling ewa westling

Prins Daniels pappa Olle Westling och mamma Eva Westling under kronprinsessparets besök i Gästrikland.

Patrik Österberg/TT

Krävs fler vårdplatser i Ockelbos region

För att klara av trycket kommer de öppna upp fler intensivvårdsplatser på flera håll i länet, men allt detta är såklart oroande uppgifter. För prins Daniel blir beskedet extra tufft, eftersom det är i Gävleborg hans kära föräldrar bor, och han måste vara utom sig av oro för att hans mamma Ewa och pappa Olle Westling ska hamna i virusets väg.

Det är en oroande trend som pågår på flera håll i landet, bland annat Västra Götaland. Men än så länge är Stockholm och Malmö skonat.

– Det vi är oroliga för är naturligtvis att samtliga tre storstadsregioner ska få en trend uppåt. Där är vi inte än, men det är framför allt där det till antalet blir väldigt många patienter, säger Taha Alexandersson, biträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, till Ekot under tisdagen.

Vi hoppas på att Gävleborgsregionen lyckas hålla undan för en alltför kraftig ny smittspridning så att prins Daniel kan andas ut igen!