Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Daniels överraskning till Victoria – som slutade i katastrof

11 aug, 2020, 07:00 
kronprinsessan victoria prins daniel
Ibland är det värt att dra på lite extra när något ska firas, och Victorias 40-årsdag var just ett sånt tillfälle. Men alla uppskattade inte firandet lika mycket.
Annons
Bildextra! Victoriadagen genom årenBrand logo
Bildextra! Victoriadagen genom åren

I flera månader hade Daniel smugit med planerna för Victorias 40-årsfest som skulle äga rum på Haga ett par veckor efter det faktiska födelsedatumet. När kronprinsessan anlände till slottet väntade vänner och utländska kungligheter på henne under stora partytält.

Bland gästerna finns såklart syster Madeleine och Chris O’Neill, men även andra kända ansikten var med och firade kronprinsessan, som Peter Forsberg med sambo, Caroline “Kling” Dinkelspiel med maken Peder och Charlotte Bonde. Bland de utländska gästerna fanns till exempel norska kronprins Haakon och Märtha-Louise.

Festen hade strandtema och det firades hela natten ute på Haga slott. Mat lagades av kockar från Operakällaren, och på plats fanns både fotograf och underhållning.

Victoria firades ordentligt när hon fyllde 40, först i Stockholm, sedan på Solliden och ett par veckor i efterhand på slottet Haga.

Privata festen lockade hundratals gäster

Hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftade att festen var Daniels initiativ men ville inte kommentera ytterligare med tanke på att det var ett privat firande, till skillnad från det stora firandet i både Stockholm och på Solliden med kortege och te deum.

Annons

– Hovet kan bekräfta att det är en födelsedagsfest för kronprinsessan Victoria. Det är en överraskning från prins Daniel. I övrigt har hovet inga kommentarer, då festen är just privat, sa Margareta Thorgren i samband med firandet.

På morgonen av hennes 40-årsdag hölls det tacksägelsegudstjänst i Slottskyrkan i Stockholm.

Men det var inte alla som var lika imponerade. Även om Haga slott ligger ganska isolerat så var festentillräckligt livlig för att störa grannarna, som hölls vakna trots att de befann sig 500 meter bort från festen. En av dem var Stefan Sahl, som intervjuades av Aftonbladet dagen efter festen.

– Det är klart att man ska få ha kalas en lördagkväll men det normala är att man dämpar ljudet vid 12-tiden. Jag skulle aldrig kunna ha en sån fest hemma hos mig utan att någon ringde polisen, säger Stefan till tidningen.

Victoria på Haga Slott.
Den privata festen hölls hemma på Haga, och det var Daniel som hade planerat allt!

Hade högre förväntningar på kronprinsessan

Han hade inte tidigare varit med om störande ljud från sina kungliga grannar på Haga, så den här kvällen förändrade bilden han hade av kronprinsessparet.

– De låter ju påskina att de är helt vanliga, omtänksamma människor. Tydligen är det bara en fasad. När det gäller deras egna privata vanor så tas det ingen hänsyn utan man kan utan vidare störa en mindre stadsdel en hel natt. Vi borde kunna förvänta oss något bättre från en blivande statschef.

Annons