Daniels smärtsamma ord: "Hade inte stått här i dag"

prins daniel kronprinsessan victoria

TT
Prins Daniel är ovanligt öppen i en ny film, inspelad på Haga.
Så långa och korta är svenska kändisarna!
Slå på ljud

Samtidigt som prins Daniel visade upp förlovningslyckan med kronprinsessan Victoria, för elva år sedan, bar han på en stor hemlighet. Han var svårt njursjuk och planerade en transplantation några månader senare. Pappa Olle gav sin son en ny njure på Karolinska universitetssjukhuset samtidigt som Victoria åkte på en officiell resa till Grönland, som var planerad sedan länge.

Nu berättar Daniel om den tuffa tiden i en ny video, inspelad hemma på Haga. Prinsen uttalar sig med anledning av Patientriksdagen.


Daniels ärliga ord om sjukdomen

prins daniel njure

Prins Daniel var njursjuk när han förlovade sig med kronprinsessan Victoria.

TT

"En patients kunskap borde också vara guld värd, för den som vill utveckla sjukvården. Ändå verkar det vara förvånansvärt sällan som den efterfrågas. Missförstå mig inte: Sverige har på många sätt en helt enastående sjukvård, med engagerade medarbetare som ser varje patient. Det finns väldigt mycket hjärta och omtanke hos människor som väljer att arbeta inom vården."

Han fortsätter:

"Och jag hade själv inte varit här i dag utan den fantastiska vård som fanns där när jag var sjuk."

Så här ärlig brukar prinsen inte vara. Videon blir dessutom lite extra personlig eftersom prinsen står i kronprinsessparets vardagsrum.

Läs talet i sin helhet!

Läs mer: Daniels avslöjande – som chockade han närmaste

Läs mer: Oväntade glädjebeskedet till Ewa Westling


Foto: TT