Daniels tal, Madeleines Tihi och Sofias avslöjande – vi ser tillbaka på förlovningsfilmerna

prins daniel kronprinsessan victoria prinsessan madeleine

Lyckan när nyheten om Victorias, Madeleines och Carl Philips förlovningar kom var oerhörd från omgivningen. Vi minns tillbaka till deras förlovningar.

Idag är det Alla hjärtans dag och vi firar förstås med lite kungligt kärleksextra! Kommer ni ihåg de kungliga förlovningarna med pirriga presskonferenser och förinspelade videos? Vi minns Daniels tal, Madeleines “Tihi” och Sofias avslöjande.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling

Det var den 24 februari år 2009. Alla visste att Daniel Westling fanns i kronprinsessan Victorias liv. Och nu plötsligt kom nyheten. De hade förlovat sig! Hovet publicerade en film som blev en stor snackis. När videon kom talade många om att den kungliga familjen verkade något nervös, de hade alla talkort med sig, och Victoria var den enda som inte kikade ner på dem en enda gång. Drottningen beskrev Daniel som ödmjuk men bestämd, och bad svenska folket om något speciellt.

– Om Daniel bara får möta den värme som jag mötte från svenska folket, det skulle glädja mig väldigt mycket.

Se filmen här!

Senare mötte paret media i samma förlovningssoffa som kung Carl Gustaf och drottning Silvia en gång satt i. Victoria berättade bland annat att de behövde dessa sju år ihop innan förlovningen just för att få lära känna varandra utanför det officiella livet.

– Jag har behövt den här tiden på mig för att förstå vad det här går ut på. Det vore naivt av mig att falla ner på knä och fria efter ett år, sa Daniel då.

Se klippet här! 

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill

Filmen som kom i samband med förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Chris O’Neill blev den mest omtalade med flera snackisar!

  • När friade egentligen Chris? Madeleine håller på att säga februari innan hon säger oktober.
  • Chris visade upp sina svenskakunskaper och blev hyllad.
  • Hela filmen avslutades med att prinsessan Madeleine sa ordet “Tihi”. Väldigt udda tyckte många. I efterhand har hon kommenterat ordet i SvD. “Det är en grej vi har i familjen”, förklarar hon. “Vi har många olika ljud för oss och Chris skämtar ofta med mig om det. Det lustiga var att vi själva såg filmen utan att reagera”, säger hon med ett skratt. Följden av fnisset blev en våg inlägg i sociala medier, något som gjorde prinsessan Madeleine ledsen. “Det var hemskt”, sade hon till SvD.

Se filmen här!

Sofia och prins Carl Philip

Sofia Hellqvist och prins Carl Philip valde en helt annan strategi. Borta var murriga slott och inövade tal, de mötte pressen genast efter förlovningen i grönskan utanför Kungliga slottet i Stockholm och svarade på frågor under en lång period. Sofia avslöjade bland annat hur hon reagerade när prinsen gått ner på ett knä.

– Det var en lång tystnad, den längsta tystnaden i ditt liv sa du efteråt, avslöjade hon och tittade på Carl Philip.

Men som vi alla vet kom det ett ja snart efteråt, se filmen här!

Foto IBL, Kungahuset

Läs mer:

Bröllopen vi minns – Diana och Charles bröllop

Kärlek i kylan! 4 bilder på Mette-Marit och Haakon som får oss att le

“Victoria och Daniel har det där lilla extra”

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: