Daniels tydliga beslut för Oscar – därför är det så speciellt

Prins Oscar döptes för fyra år sedan i Slottskyrkan, den 27 maj. En stor dag för kronprinsessfamiljen och ett datum som ligger extra varmt om hjärtat hos prins Daniel, av ytterligare en anledning.

Tre år har gått sedan prins Oscar döptes i Slottskyrkan. Regnet öste ner den där kyliga vårdagen i maj, närmare bestämt den 27 maj, och själva dopceremonin gick av stapeln klockan tolv framför de 370 gästerna. Det datum då lillprinsen döptes är också en väldigt speciell dag för prins Daniel. Det var nämligen då, den 27 maj 2009, som han opererades för sin sjuka njure. Då fick han en ny njure, donerad av sin egen pappa Olle, och därmed också sitt liv tillbaka.

– Det var en rutinmässig transplantation som planerats under en längre tid, slog hovets dåvarande informationschef Nina Eldh fast.

– Allt har gått bra och både Daniel Westling och hans far mår efter omständigheterna väl.

Få visste om sjukdomen

Vid den tidpunkten var det inte många som visste om Daniels sjukdom. Sjukdomen var medfödd, men inte ärftlig, och upptäcktes av en slump när han var i tonåren.

– När njurarna inte fungerar som de ska blir blodet förgiftat. Bara några timmar efter transplantationen kände jag mig så ren och klar, det var fantastiskt, har prinsen berättat för DI Weekend.

Höll gripande tal

I slutet av 2014 höll dessutom prinsen ett uppmrksammat tal vid transplantationsjubileum i Stockholms stadshus.

– 1973, föds en till synes helt frisk pojke som också hade förmånen att växa i Ockelbo. Men den till synes friske pojken, som råkar vara jag, visade sig ha medfödda njurbesvär och kom 35 år senare att ha behov av dialys. Detta sker på Serafen, ett antal meter från den plats där professor Franksson skrev historia. Samma år får även jag en ny njure, min pappas och jag kunde hälsa livet välkommen tillbaka, sa han i det mycket gripande talet.

Foto: TT