Danmark skakas av skandalerna på prins Christians elitskola – rektorn tvingas lämna

Danmark skakas av skandalerna på prins Christians elitskola – rektorn tvingas lämna

Philip Davali
50 elever har vittnat om fasansfulla händelser på internatskolan Herlufsholm, där de danska kungligheterna har gått, går och ska gå.
Allt om Danmarks kungahus!
0:55

Efter reklamen: Allt om Danmarks kungahus!

(0:55)

Slå på ljud

Herlufsholm är internatskolan strax utanför Köpenhamn som är känd för att vara en utbildningsplats för barn till näringslivstoppar, miljonärer och kungligheter.

Prins Nikolai har gått på skolan tidigare, prins Christian går där nu, och till hösten början även prinsessan Isabella.

Men allt är inte som det verkar på prestigeskolan. Nyligen sände danska TV2 dokumentären "Herlufsholm hemligheter", där runt 50 elever vittnar om våld och övergrepp.

Nu är hela Danmark i chock

"Det är helt oacceptabelt", skriver kronprinsparet Frederik och Mary i ett uttalande, och meddelar att åtgärder kommer vidtas.

Våld och övergrepp på prinsens skola

De vittnesmål som framkommit i dokumentären är minst sagt fasansfulla.

På nätterna sker både misshandel och sexuella övergrepp. En tidigare elev berättar att treorna ofta går in till ettornas sovsal, sliter upp dem ur sängen och slår på överarmar och lår, så att inte blåmärkena syns dagen efter.

En annan berättar om en kväll då cirka 14 elever samlades runt en ung kille som fick fingrar uppstoppade i rumpan, samtidigt som han gjorde allt för att inte skrika.

Flera andra berättar om hur de varit med om liknande historier.

En av barnen berättade till slut för sina föräldrar, då han mådde riktigt dåligt. Föräldrarna krävde då att pojkarna skulle kickas från skolan, men i stället fick de det mildaste straffet och fick gå kvar. Polisen involverades aldrig.

Sovsal på Herlufsholm.

Mads Claus Rasmussen

Mads Pramming, advokat och expert på barn som utsätts för fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld, menar att skolan agerat helt fel.

– Det är våld, och det är sexuella övergrepp på barn. Det är helt självklart, att hade skolan gjort vad den skulle, så hade detta aldrig inträffat, säger han till TV2.

Danmarks utbildningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil menar att hon “aldrig sett något så allvarligt”. Samtidigt förnekar skolans ledning att det finns något problem med kulturen på skolan, och att de inte har någon kännedom om våldsamma händelser.

Frederik och Mary om händelserna: "Hjärtskärande"

Kronprins Frederiks och kronprinsessan Marys son Christian går sitt första år på skolan. Och de är bedrövade över de allvarliga händelser som avslöjats.

“Det är hjärtskärande att höra om systematisk mobbing och om den kränkande våldskultur som många varit en del av. Det är helt oacceptabelt. Som föräldrar förväntar vi oss att skolan säkrar en kultur där alla är trygga och en del av gemenskapen. Och vi vill under den närmaste framtiden följa de förändringar som är uppenbart nödvändiga”, skriver de i ett uttalande.

Även prins Joachim och grevinnan Alexandra, föräldrar till Nikolai har uttryckt att de är "rasande".

Nu pågår en opartisk utredning på skolan, och rektorn har tvingats lämna sin tjänst. Samtidigt ska en rad nya förändringar genomföras, bland annat ersätts de stora sovsalarna med egna rum till eleverna.

Foto: TT