Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danmarks kungahus populärast i Europa

30 dec, 2011, 08:07 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Annons

Medan Sveriges kungahus tappar allt mer i popularitet i undersökningar, är trenden en motsatta i Danmark.

Åttio procent av danskarna tycker att kungafamiljen är toppen och bara 16 procent vill byta ut sitt styrelseskick mot republik, visar en färsk undersökning.

– Ingen annan monarki i Europa kommer i närheten av de siffrorna, säger monarkiexperten Lars Hovbakke Sørensen vid Köpenhamns universitet.

Drottningen populär

Mycket glädjande siffror inte minst för drottning Margrethe som snart firar 40-årsjubileum som Danmarks regent. Självklart är det drottningen själv som person och som monark som är den största orsaken till kungahusets popularitet. Hon är beundrad av alla, både för sin mångsidiga begåvning och för sitt sätt att kombinera ett varmt och personligt sätt med värdighet som statsöverhuvud.

Kronprinsfamiljen med Frederik, Mary och deras fyra charmiga och söta barn ligger bidrar också till de höga siffrorna. Liksom prins Joachim och hans franska hustru Marie, som snart kommer att ha fyra barn på sitt Schackenborgs slott. Ej att förglömma drottning Margrethes make prins Henrik, som från att ha betraktats som en stroppig grodätande fransman, vinner många nya beundrare varje år, inte minst för att han är en sådan härlig farfar.

Annons

Inte lämplig

Norges kungahus gillas av de flesta norrmän, men siffrorna är inte alls så höga som i Danmark. Och Lars Hovbakke Sørensen tror sig veta varför:

– Danmarks kungahus har moderniserats en hel del under drottning Margrethes tid, men i lagom takt. I Norge har det gått alldeles för snabbt, många norrmän tycker fortfarande att Mette-Marit med sin bakgrund inte är någon lämplig kronprinsessa. I Storbritannien händer det däremot knappt någonting, hovet är väldigt konservativt och där skulle det verkligen behövas en modernisering.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Eva Åström
Foto: All Over Press, IBL och Stella Pictures

Läs även:

Annons