Danska drottningens stöd till prins Joachim

Danska drottningen stöttar prins Joachim.

Danska drottningen har hyllat sin son prins Joachim – något som får uppmärksamhet i danska medier.Joachim har nämligen haft ett stormigt år där han fått kritik för att ha flyttat utomlands.

Prins Joachim av Danmark har tagit sitt pick och pack och flyttat till Paris med familjen.

Detta fick en del att höja på ögonbrynen eftersom Joachim fortsatt att dra nytta av sitt apanage.

“Pariserprinsen” har blivit öknamnet i danska medier.

Men nu kommer drottning Margrethe till sin sons försvar.

I sitt nyårstal ställde hon sig på Joachims sida och lyfte fram allt som är positivt med den 50-åriga prinsen.

Kronprins Frederik, drottning Margrethe och prins Joachim.

Kronprins Frederik, drottning Margrethe och prins Joachim.

Bland annat fick Joachim beröm för sin talang som historielärare i tv. Han har lett programmet “Prins Joachim berättar…” på public service-kanalen DRK – ett tv-program som handlar om Danmarks historia.

– Jag har haft glädje av att kunna följa hans berättelser om Danmarks historia på tv. Jag trodde han antagligen skulle vara bra på det, sa drottningen enligt danska Se och Hör.

“En eländig process”

Kungliga experten Søren Jakobsen säger till veckotidningen att drottningen förmodligen vill se till att visa sitt stöd för prinsen för att väga upp för all negativ uppmärksamhet på sistone.

– Hon har uppenbarligen känt att en del saker behöver slätas ut i förhållande till Joachims frånvaro och beslut. Hon sprider vingarna över honom, för det har varit en något eländig process runt flytten, säger Søren Jakobsen enligt Se och Hör.

Då Joachim fyllde 50 förra året ställde han upp på flera intervjuer där han bland annat berättade hur svårt det har varit att vara en bra förebild för sina fyra barn. Och han syftade speciellt på äldste sonen, prins Nikolai, som han har från sitt tidigare äktenskap med grevinnan Alexandra.

– Med facit i hand så skulle jag givetvis ha lyssnat mer på min hustru och inte pressat honom så hårt. Men jag ser det hela som en lärdom, inte något nederlag, varken för mig eller Nikolai, sa prins Joachim i somras.