Danska kungafamiljen i sorg – profilen drabbad av demens

Drottning Margrethe hade ett långt och nära samarbete med hovmarskalken Sören Haslund-Christensen. Nu har familjen berättat öppet och ärligt om Sörens demenssjukdom.

Sören Haslund-Christensen är ett synnerligen aktat namn inom det danska hovlivet. Han är son till den berömde expeditionsledaren och upptäckaren Henning Haslund-Christensen, men har också skapat ett eftermäle på egen hand.

Mellan 1989 och 2003 var han nämligen hovmarskalk och en av drottning Margrethes närmaste män. De delade många minnesvärda ögonblick tillsammans – men tyvärr lär Sörens minnen ha bleknat betänkligt.

Danska hovet drabbat av Alzheimer

Dåvarande hovmarskalken Sören Haslund-Christensen bugar inför Drottning Margrethe .

Sören lider nämligen av Alzheimer. Sedan tre år tillbaka bor han på ett vårdhem, avslöjar nu hustrun Marianne Haslund-Christensen och dottern Louise.

– Han känner inga smärtor, han har lugn och ro, men han skiner upp när vi besöker honom. Vi vet inte hur mycket han kommer ihåg, men han är alltid glad för att få besök, och när han är tillsammans med familjen, barnen och barnbarnen sitter han där i mitten med stängda ögon och bara njuter, säger familjen till Ekstrabladet.

“Det var en chock”

Sören har nu blivit 86 år gammal. Familjen såg tecken på demens redan 2011 – och blev såklart fullständigt bedrövade.

– Det är märkligt att tänka på det nu, att det var en chock, för vi hade ju anat det, men inte känts vid det. Men självfallet är det tufft att veta, för det går inte att göra något mer än att lindra sjukdomen, säger Louise.

Innan sjukdomen slog till hann Sören ge några inblickar i hur hans samarbete med Margrethe fungerade. Det var Sören som skötte nästan alla praktiska omständigheter kring hovet.

– Drottningen är en mycket professionell arbetsgivare och samarbetspartner. Hon markerar tydligt vad hon vill, men hon lyssnar också, har han sagt i en intervju.

Foto: TT