Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danska kungafamiljens festhelg – se bilderna!

14 jun, 2021, 14:27 
Drottning Margrethe Dannebrog

En kunglig festdag som slutade med cocktailparty och flott middag: Drottning Margrethe var värdinna ombord på lustjakten Dannebrog.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Äntligen en kunglig middag! Dessutom ombord på danska kungafamiljens eget flotta fartyg, Kongeskibet Dannebrog som låg för ankar i hamnen i den danska staden Sønderborg.

Drottning Margrethe Middag Dannebrog
Coronasäkert mingel före middagen.

Ja, det blev en riktig festhelg för Danmarks egen powerlady, 81-åriga drottning Margrethe, och en mer än tolv timmar lång arbetsdag: Det officiella 100-årsfirandet av den ”nya” dansk-tyska gränsen, som nu äntligen kunde äga rum, ett år för sent.

Drottning Margrethe Kronprins Frederik Prins Christian på uppdrag tillsammans 2021
Tre generationer danska kungligheter: Margrethe, kronprins Frederik och prins Christian.

Dagen började med kortege, fortsatte med festgudstjänst, ceremonier och en lång rad festligheter, innan drottning Margrethe alltså avrundade kvällen med en cocktailmottagning för 35 personer på Dannebrogs däck, följt av en middag för Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier med fru Elke och Danmarks statsminister Mette Frederiksen med make Bo.

Annons

Drottning Margrethes middag ombord på Dannebrog

Drottning Margrethe middag för Tysklands förbundspresident Frank-Walter Steinmeier med fru Elke Danmarks statsminister Mette-Frederiksen make Bo
Drottningen med Tysklands president och Danmarks statsminister.

Men Margrethe såg ut att tycka att det var dejligt trots det tuffa tempot, och vid sin sida hade hon både sin son och sin sonson prins Christian, som här gjorde ett av sina första kungliga tungviktsuppdrag – och som sedan ställde upp på en intervju.

Han fick en sportfråga: Hur känns det? Och svarade:

– Det är vansinnigt flott och väldigt, väldigt spännande. Jag är hedrad över att vara här i dag.

Prins Christian Kronprins Frederik Genforeningen 2021
Två framtida kungar av Danmark: Prins Christian och kronprins Frederik.

Prins Christian avslöjade också att han bara fått ”de vanliga direktiven” från farmor drottningen:

Annons

– Hon har bara klargjort vad som ska hända, hur jag ska bete mig och vad jag ska göra.

Vid 15 års ålder har Christian redan hunnit växa om sin pappa kronprinsen, ett faktum som väcker en viss munter uppmärksamhet på sociala medier.

– Dejlig bild på prins Christian, han liknar sin farmorsfar kung Frederik mer och mer! I alla fall när det gäller längden, skriver en av följarna.

Kronprins Frederik Drottning Margrethe Prins Christian ombord på Dannebrog 2021
Margrethe i sommarvitt, Kronprins Frederik i paraduniform och prins Christian i kostym från italienska Loro Piana.

Det var alltså en drottning och två framtida kungar av Danmark som stod där på Dannebrogs däck. Men det betydde också att detta var en dag enkom för Danmarks regent med tronföljare och tronarvinge, så kronprinsessan Mary fick stanna hemma och följa allt på distans.

Annons

Drottning Margrethe kunde inte hålla tillbaka tårarna

Gränsdragningen mellan Danmark och Tyskland år 1920 var en stor dag för danska folket, och för kungafamiljen. Så här sa drottning Margrethe i sitt tal:

– När jag för några år sedan i boken Ryttarkungen läste min farfars dagboksanteckningar från den här dagen kunde jag inte hålla tårarna tillbaka. Detta var ett landmärke i ordets egentliga betydelse.

Drottning Margrethe firar 100-årsjubileet av Genforeningen
Drottning Margrethe i sin farfars spår.

– Det här firandet skulle ha blivit en av förra årets höjdpunkter och det var en av de saker som jag var allra mest ledsen över att behöva ställa in.

Men nu blev det alltså av till slut och drottningen, kronprins Frederik och prins Christian kunde rulla fram längs samma kortegeväg som Margrethes farfar kung Christian den 10 juli 1920 red på sin vita häst Malgré Tout.

Annons
Danska kungafamiljen Drottning Margrethe ceremoni Genforeningen
En historisk dag för den danska kungafamiljen.

Foto: Kongehuset, TT, Det Danske Kongehus/Instagram.

Annons