Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danska prinsessan plötsligt borta – försvann under Margrethes stora firande

11 sep, 2022, 13:00 
Helt plötsligt syntes hon inte till – det här är varför.
Annons
7 saker du inte visste om drottning MargretheBrand logo
7 saker du inte visste om drottning Margrethe

I Danmark råder det just nu glädjeyra, självklart dock kantad av sorgen efter avlidne drottning Elizabeth. Men samtidigt firar landets drottning Margrethe 50 år på tronen, och denna helg är det storslagen final för jubileumsåret med ett två dagar långt firande.

Vår kung och drottning är på plats för att hylla Margrethe, hon är ju faktiskt kungens kusin, och hela den danska kungafamiljen med. Men under söndagens lunch på den kungliga lustjakten saknades en av prinsessorna...

Annons

Fick dölja sorgen

Firandet blev trots omständigheterna av, men det skedde flera anpassningar efter drottning Margrethes önskan. Den stora galaföreställningen igår i den Kungliga teatern, där det svenska kungaparet satt på hedersplats, inleddes med en tyst minut för att hedra Elizabeth.

Förutom att ändra på de aktiviteter som genomförs, blev vissa inställda. Däribland hela festkortegen och kungafamiljens planerade framträdande på slottsbalkongen. Det skulle även råda festligheter i Köpenhamns rådhus med en officiell lunch som skjuts upp på obestämd tid.

Och visst märktes det att kungligheterna bar en slöja av sorg över sig, trots de festliga omständigheterna.

Drottning Silvia
Vacker som en dag, vår drottning Silvia!
Annons
Danska kronprinsfamiljen
Hela danska kronprinsfamiljen var på plats.

Därför saknades hon

Det är ingen vila, utan firandet pågår hela helgen och under söndagen är det återigen fullt schema för gästerna. Dagen inleddes med Margrethes festgudstjänst i Vor Frue Kirk, med över 800 gäster, men även denna blev mer nedtonad än vad som tidigare var planerat.

Kungafamiljen och gästerna begav sig sedan ut på vatten, för en lunch på den kungliga lustjakten Dannebrog. Det var en särskilt utvald gästlista –men det var en familjemedlem som plötsligt saknades. När den danska kronprinsfamiljen, Frederik, Mary, Christian, Vincent och Josephine anlände saknades Isabella.

Annons
Den danska kronprinsfamiljen
En stilig kronprinsfamilj som vid lunchtid anlände till båten.

Hon hade medverkat lördagens festligheter, och det är udda att hon missar detta historiska firande. Men det hela har en naturlig förklaring. Isabella har nyligen börjat i nioende klass på sin nya skola, Ingrid Jespersens Gymnasium, och är på klassresa för tillfället, säger det danska hovet till Se och Hör.

Under kvällen går firandet i mål med storslagen galafest på Christiansborgs slott.

Foto: TT

Annons