Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Danske kungen sätter stopp för svenska förskolebarnens plan: "Jättetråkigt"

03 maj, 2024, 09:00 
Kung Frederik
Kung Frederiks besök i Sverige drabbar barnen i Karlskrona.
Annons

Snart får vi finfrämmande i Sverige! I februari meddelade det svenska hovet något som gladde många kungavänner runtom i landet.

Estelle och Daniel svänger loss – se härliga filmenBrand logo
Estelle och Daniel svänger loss – se härliga filmen

"DD.MM. Konungen och Drottningen av Danmark genomför statsbesök i Sverige i maj månad. Kungafamiljen välkomnar Danmarks nya kungapar till Sverige den 6–7 maj 2024 när Konung Frederik X och Drottning Mary genomför sitt första statsbesök utomlands", skrev hovet då.

Danske kungen sätter stopp för barnens dröm

Det här blir första gången som Frederik besöker Sverige sedan han blev kung vid årsskiftet. Han har en väldigt stark relation med specifikt kronprinsessan Victoria, som har beskrivit den danske statschefen som ett slags storebror.

Victoria träffade Karlskronabarnen så sent som 2018!TT

Men besöket för inte bara med sig glädje. Barnen i Karlskrona drabbas direkt av arrangemanget och får klara sig utan en älskad tradition.

Annons

I maj varje år brukar marinens musikkår dyka upp och paradera genom staden utklädd till sjörövare. Alla barn som dyker upp är välkomna att gå tillsammans med musikanterna.

Tåget kallas för "Sjörövarkonserten". Men i år är musikkåren kallad till huvudstaden för att välkomna Frederik och drottning Mary.

Det innebär att Sjörövarkonserten är inställd för i år.

– Alla professionella musikkårer deltar vid statsbesök och tyvärr krockar det. Vi kan inte dela upp oss och vara på två ställen samtidigt. Jag har försökt hitta nya datum för sjörövarkonserten men vi går in i den mest intensiva perioden just nu. Tyvärr går det inte att lösa, säger Joakim Berg, ställföreträdande chef för Marinens musikkår, till Sydöstran.

– Vi tycker det är jättetråkigt för det här är vanligtvis en av höjdpunkterna på året.

Svenska hovets plan för statsbesöket

Det svenska hovet har storslagna planer för statsbesöket. Kungaparet kommer att ta emot Frederik och Mary i kungaslupen Vasaorden – en ära som tillfaller få utländska gäster.

– Det danska kungaparet seglar in i Stockholm med kungaskeppet Dannebrog. Efter förtöjning färdas de danska gästerna i kungaslupen Vasaorden till Skeppsbron tillsammans med Kronprinsessan och Prins Daniel, har hovet bekräftat.

Annons