Där ska Leonore gå i skola – efter den stora livsförändringen

Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore
Leonore fyller sex år i år – skolåldern. Men var ska prinsessan egentligen gå i skola?
Annons

Det var kung Carl Gustaf som fattade beslutet. I oktober meddelade hovet att barnen till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine inte längre officiellt tillhör det svenska kungahuset.

Med detta kommer en rad förändringar. Barnen får till exempel större friheter att bedriva affärsverksamheter som vuxna – men de blir också av med sina H.K.H-titlar.

Annons

Leonore tillhör inte kungahuset

Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

Annons

För prinsessan Leonore innebär detta en avgörande skillnad nu när hon snart påbörjar sitt sjätte levnadsår. Medan hon fortfarande var en kunglig höghet var hon också en del av den svenska successionsordningen, som prinsessan Madeleines dotter. Då fanns det också ett krav på henne att gå i en svensk skola.

Där ska Leonore gå i skolan

Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore
Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore.

Leonore fyller sex år den 20 februari och väntas börja skolan till hösten. Men hon kommer inte att flytta hem till Sverige för detta.

Det bekräftar hovet för Svensk Dam.

Annons

– Prinsessan Madeleine är bosatta i Florida. Just nu och för den närmaste tiden framöver kommer de att bo kvar i Florida. Det innebär att barnen också kommer att gå i skola i Florida, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Beslutet hyllas av Madeleine

Kungens beslut betydde alltså en betydligt större frihet även för Madeleine och Chris O’Neill. Nu slipper de rycka upp sina rötter i Florida och flytta hem till Sverige med Leonore.

Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine själv på de sociala medierna när kungens beslut meddelats.

Foto: TT

Annons

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

9 kommentarer till “Där ska Leonore gå i skola – efter den stora livsförändringen”

 1. Anna Andersson skriver: 13 februari, 2020

  Såvitt jag förstått så kvarstår alla kungens barnbarn i successionsordningen även om HKH titeln är borta för somliga. Men när PMs barn föddes så sades det att barnen måste gå i svensk skola (underförstått helst i Sverige) för att komma på tal som arvprinsar/prinsessor. Så i och med att PL inte kommer att gå i svensk skola så borde hon logiskt sett plockas bort från listan av potentiella tronföljare.


  1. Alfine skriver: 13 februari, 2020

   Jeg ved ikke hvad der er rigtigt, men det står i artiklen at hun IKKE er med i successionsordningen.


 2. josefin skriver: 13 februari, 2020

  Det kan väl inte varit nàgon som trodde att familjen skulle flytta t Sv f att Leonore skulle gà i skola här. Som nummer 7 i tronföljden sa kommer hon ju med intill säkerhet gränsande visshet inte att bli drottning nàgonsin. Dessutom är det svart att förstà varför en internationell skolgàng skulle vara diskvalificerande. Jean-Baptiste o hans hulda maka pratade knappast svenska när de kom, sà OM en liknande kris skulle uppstà sa hittar man säkert en lösning 🙂


 3. ellinor blomquist skriver: 13 februari, 2020

  Finns Svensk skola i Floriad/Miami.
  Det sades aldrig att skolan skola vara i Sverige-men svensk skola,underförstått var som helst i världen bara det är en svensk skola.


  1. Fluff skriver: 13 februari, 2020

   Ellinor blomquist.
   Det finns inte någon endaste svensk
   skola i hela USA.


 4. Dorothea skriver: 13 februari, 2020

  Varför det? Både kungen och hans barn står med i engelska tronföljden, (om än långt bak) utan att ha gått i engelsk skola.


 5. Bea skriver: 13 februari, 2020

  Flickebarnet kommer (gissar jag) säkerligen att gå i en bra skola i Florida i området där de bor och så även senare hennes syskon.

  Amerikanskt samhälle familj och socialt umgänge då tillhör säkert även amerikansk skola och ej “Svenska skolan”.

  Tveksamt om en enda svensk-engelsktalande person i familjen skulle påverka hela framtida valet av skolgång.
  Privat undervisning i svenska språket och det som ev behöver läras kan ju göras i senare ålder.


 6. Fluff skriver: 13 februari, 2020

  Alfine,
  Hon har plats åtta i tronföljden.
  Tidningen har fel.


 7. Bror skriver: 13 februari, 2020

  Som framgår av den förtydligande text som hovet lät offentliggöra i samband med att barnen till Carl Philip och Madeleine fråntogs HKH-värdigheten, påverkar denna förändring inte inplaceringen i tronföljden för Solbackaprinsarna och deras kusiner i Miami.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar