Där ska Leonore gå i skola – efter den stora livsförändringen

Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore

Leonore fyller sex år i år – skolåldern. Men var ska prinsessan egentligen gå i skola?
Det här är prinsessan Madeleine och Chris O’Neill
Slå på ljud

Det var kung Carl Gustaf som fattade beslutet. I oktober meddelade hovet att barnen till prins Carl Philip och prinsessan Madeleine inte längre officiellt tillhör det svenska kungahuset.

Med detta kommer en rad förändringar. Barnen får till exempel större friheter att bedriva affärsverksamheter som vuxna – men de blir också av med sina H.K.H-titlar.

Leonore tillhör inte kungahuset

”Prins Alexander, Prins Gabriel, Prinsessan Leonore, Prins Nicolas och Prinsessan Adrienne är fortsatt medlemmar av Den Kungl. Familjen. De har däremot inte längre ställning som Kungliga Högheter och förväntas inte i framtiden åta sig sådana uppdrag som ankommer på statschefen”, skriver hovet på kungahusets hemsida.

För prinsessan Leonore innebär detta en avgörande skillnad nu när hon snart påbörjar sitt sjätte levnadsår. Medan hon fortfarande var en kunglig höghet var hon också en del av den svenska successionsordningen, som prinsessan Madeleines dotter. Då fanns det också ett krav på henne att gå i en svensk skola.

Där ska Leonore gå i skolan

Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore

Prinsessan Madeleine och prinsessan Leonore.

Leonore fyller sex år den 20 februari och väntas börja skolan till hösten. Men hon kommer inte att flytta hem till Sverige för detta.

Det bekräftar hovet för Svensk Dam.

– Prinsessan Madeleine är bosatta i Florida. Just nu och för den närmaste tiden framöver kommer de att bo kvar i Florida. Det innebär att barnen också kommer att gå i skola i Florida, säger informationschefen Margareta Thorgren.

Beslutet hyllas av Madeleine

Kungens beslut betydde alltså en betydligt större frihet även för Madeleine och Chris O’Neill. Nu slipper de rycka upp sina rötter i Florida och flytta hem till Sverige med Leonore.

”Tidigare idag gick Hovet ut med informationen att Leonore, Nicolas och Adrienne inte längre ska tillhöra Kungl. Huset. Den här förändringen har planerats under lång tid. Chris och jag tycker det är bra att våra barn nu får en större möjlighet att i framtiden forma sina egna liv som privatpersoner”, skrev prinsessan Madeleine själv på de sociala medierna när kungens beslut meddelats.

Foto: TT