Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför abdikerade Beatrix

29 jan, 2013, 12:36 
Agneta Nisbeth
Annons

Som vi tidigare berättat kommer drottning Beatrix att abdikera och lämna över tronen till sin son kronprins Willem-Alexander. Men vad var det som fick henne att avgå just nu?

Den nederländska drottningen blir 75 år på torsdag och har suttit på tronen i 33 år. Beatrix är inte bara Nederländernas drottning utan också ledare för huset Oranje. Rykten om ett förestående skifte på den nederländska tronen har varit i svang ett tag och gått ut på att drottning Beatrix avsåg att abdikera under år 2013. Drottning Juliana abdikerade på sin 71-årsdag – den 30 april (1980). Beatrix har valt samma datum – den 30 april 2013.

Annons

Nytt folk

Hon är känd för att vilja vara med och styra och därför sågs det som ett tecken på en förestående växling på tronen när viktiga befattningar inom hovet besattes med nytt folk. Också drottningens minskande inflytande på politiken har setts som varsel om ett förestående tronskifte.

Regeringen

Nederländernas drottning är fortfarande officiellt medlem i regeringen men så sent som ifjol fråntog det nederländska parlamentet henne rätten att ta initiativ vid bildande av regeringskoalitioner.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Arbetar hårt

Drottning Beatrix har ibland spefullt men också med erkännande kallats styrelseordförande i firman Nederländerna. Hon arbetar hårt, är otroligt pliktmedveten och väl informerad är de berömmande orden från holländska premiärministrar som hon samarbetat med.

Annons

Förra året drabbades drottningen av en stor sorg då hennes son prins Johan Friso hamnade i koma efter en skidolycka i alperna. Detta har naturligtvis tärt på henne och påverkat henne att avgå i förtid, det säga att hon reset över till sin son på sjukhuset i London ett par gånger i månaden.

Prinsessa

Via det holländska hovets hemsida har vi också fått reda på att drottning Beatrix nu kommer kallas för Hennes kungliga höghet, prinsessan Beatrix. Willem-Alexander blir kung och Máxima blir drottning. Drottning Beatrix samlar sin stora familj kring sig när hon den 31 januari fyller 75 år. Hon väntade längre än mamma Juliana, som abdikerade när hon fyllde 71 år den 30 april 1980. Då blev titeln prinsessan Juliana och Beatrix blev drottning.

Av: Åsa Bönnelyche/Agneta Nisbeth

Foto: IBL, All Over Press, Stella Pictures

Annons