Kungafamiljen lever i extremt höga radonhalter

Kungafamiljen lever i extremt höga radonhalter

Det är sajten Vvsforum som uppmärksammat att vissa utrymmen på det Kungliga slottet, som den välbesökta Livrustkammaren, har så höga halter av radon att de anställda nu inte får vara där för länge. Trots att radonsaneringar pågått i över 10 år får personalen bara arbeta där under begränsad tid.

– Det stämmer. Ökad ventilation dagtid sänker dock värdena, bekräftar Charlotte Dahn-Gunther på Statens Fastighetsverk, som ansvarar för vård och underhåll av de kungliga slotten, till Vvsforum.

Däremot kommer de extremt höga radonhalterna på över 15 000 Bq/m3 i Kommendantsflygelns källare inte att åtgärdas för tillfället, eftersom det är en förrådskällare och ingen arbetsplats, skriver sajten.

Läs mer: Svensk Damtidnings chefredaktör: “Victoria skulle bli populär som drottning”

Men det är tydligen inte bara Kungliga slottet i stan som fått problem. Man har uppmätt höga radonhalter även på Haga slott där kronprinsessan Victoria och prins Daniel bor med sina barn prinsessan Estelle och prins Oscar.

Vvsformum förklarar också att anledningen till de höga radonhalterna på Stockholms Slott, Haga slott och Ulriksdal är att de står på Brunkebergsåsen som är en grusås som lätt släpper igenom markens radongas.

På hovets hemsida får vi veta att större delen av museet på entréplan att hålla stängt under 2018 med start den 8 januari:

“Från 8 januari välkomnar vi våra besökare till museets nedre utställningsrum där man kan ta del av de kungliga vagnarna och utställningen I love you madly – en berättelse om det passionerade förhållandet mellan Axel von Fersen och Marie Antionette.”

Läs mer: Denna kunglighet vill svenska folket vara för en dag

Foto: Stella Pictures