Därför är drottning Silvia så ”osynlig” just nu

Drottning Silvia i orange.

Plötsligt dyker det upp veckor när det är nästan tomt i drottningens kalender. Som nu: hon har bara ett officiellt uppdrag – på 16 dagar.

Kungen och drottningen är två av kungafamiljens hårdast arbetande medlemmar – trots att de har passerat den ordinarie svenska pensionsåldern för länge sedan: drottningen har fyllt 76 och kungen blir 74 i april. De ligger i som remmar med sitt program och mesta är planerat ett år i förväg.

Drottning Silvia.

Drottning Silvia.

Men så plötsligt dyker det upp veckor när det är glest i drottningens officiella program. På onsdag finns hon som alltid vid kungens sida när Hovförsamlingen på Kungliga slottet har församlingsafton. Men det är det enda officiella åtagande hon har – under de kommande 16 dagarna. Åtminstone om man ska gå efter vad som är presenterat på hovets hemsida.

Drottning Silvia

A hard working queen. Utom just den här veckan och nästa.

Var är drottning Silvia?

Och det är då som de här frågetecknen uppstår. Och så får vi samtal från läsare som undrar varför vi inte ser drottning lika mycket ”på fältet” som vi brukar.

Men vi kan nog vara rätt säkra på att drottningen jobbar minst lika mycket som hon brukar – fast bakom kulisserna. Och så plötsligt dyker de här ”inofficiella” uppdragen upp på hovets hemsida, som det plötsligt insatta mötet om coronaviruset med bland andra Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i förra veckan.

Och nästa vecka – ja då är det dessutom sportlov för alla familjer med skolbarn, så kanske är det en familjesemester som väntar runt hörnet?

Drottningens hektiska program – i veckan som gick

Förra veckan var ett exempel på hur drottning Silvia ligger i på jobbet. Hon inledde på tisdagen med styrelsemöte med Childhood, som just nu arbetar med att ta fram en ny strategi. Dagen därpå var det styrelsemöte i Stiftelsen Silviahemmet, och i samband med det besökte drottningen vård- och omsorgsboendet Lotsen i Nynäshamn.

På Lotsens vård- och omsorgsboende, drottningen blev charmad av Robert Sving.

På Lotsens vård- och omsorgsboende. Drottningen blev helcharmad av Robert Sving.

På torsdagen var det dags för 75-årskonserten, en helkväll på Vasateatern, där drottningen stod i centrum och hyllades av Lilla Akademien och sin egen familj.

Drottning Silvia med prins Daniel och kronprinsessan Victoria, när hon firades av Lilla Akademien på Vasateatern.

Drottningen firades stort.

På fredagen hann hon med med en sväng på Antikmässan tillsammans med kungen (privat!), och sedan åkte de vidare till Konstakademien för att vara med vid Kungl. Akademien för de fria konsternas högtidssammankomst. Puh!

Drottning Silvia hälsar på Marie-Louise Ekman på Konstakademien.

Drottning Silvia på Konstakademien, här med Marie-Louise Ekman.

Foto: TT.