Därför är Elizabeth och Philips kärlek unik i brittisk historia

NU GRATIS

21-åriga prinsessan Elizabeth gifte sig med grekiske prinsen Philip. Hon är den första brittiska monark som kan se tillbaka på ett så långt liv tillsammans med sin make i Storbritanniens tjänst.

Av: Helena Wiklund Foto: IBL, Stella pictures

Det var den 20 november 1947 klockan halv tolv brittisk tid som 21-åriga Elizabeth fick sin grekiske prins i Westminster Abbey i London.

– Jag, Elizabeth Alexandra Mary, tager dig Philip till min äkta man, sa hon med en röst som var så ljus och tunn att den knappt hördes.

På morgonen före vigseln var det drama på Buckingham Palace. Elizabeths bruddiadem gick sönder och hovjuveleraren fick poliseskort för att hinna laga det. Brudklänningen hade 4 meter släp och var broderad med 10 000 pärlor och kristaller.

Sedan dess har gått sida vid sida genom livet i över 70 år (även om han ganska ofta har fått vänta tre steg bakom). Det är en bedrift som inga andra brittiska kungligheter tidigare har lyckats med, vilket gör paret historiska.

Läs mer: Kristin Kaspersens fina hyllning till mamma Lill-Babs

De är släkt med varandra på långt håll och första gången de träffades var på ett bröllop i Danmark när hans kusin gifte sig med hennes farbror. Då var hon åtta och han tretton, en snygg blond tonårskille som charmade henne genom att visa hur bra han var på att hoppa över tennisnätet.

Sedan råkades de igen på Royal Naval College i Dartmouth fem år senare, och efter det hade hon inte ögon för någon annan. Mamma drottningen hade gjort en lista med elva tänkbara friare och Philip var inte nummer ett. Men Elizabeth hade bestämt sig och redan när hon var femton år ska saken ha varit klappad och klar. Philip gjorde slut med sin kanadensiska flickvän Osla Benning, och när Elizabeth var 20 år förlovade de sig i hemlighet. Först ett år senare blev det officiellt.

De förlovade sig i hemlighet på slottet Balmoral när hon var 20 och han 25 år. Först ett år senare blev förlovningen officiell.

2 000 gäster kom till bröllopet, som ägde rum en vanlig torsdag. Bröllopsvädret var ovanligt milt. Vid bröllopslunchen på Buckingham Palace serverades det sjötunga Mountbatten, rapphönsgryta med haricots verts och glassbomb till efterrätt.

Sedan dess har det alltså gått 70 år och det är säkert med glädje som Elizabeth och Philip ser tillbaka på sina år som gifta och på sina 4 barn, 8 barnbarn och 5 barnbarnsbarn.

Som nygift var hon fortfarande en någotsånär vanlig mamma till prins Charles, 3, och prinsessan Anne, 1. Prins Andrew och prins Edward kom tio år senare.

I dag är Her Majesty en imponerande spänstig 92-åring, som fortfarande jobbar men som unnar sig några dagar ledigt i veckan. Hennes Philip är också still going strong, även om han gick i pension förra året efter mer än 65 år i kungahusets tjänst.

– Han har varit min styrka och mitt stöd i alla dessa år. Och han har fått höra alla mina tal två gånger! sa hon kärleksfullt häromåret.

Paret har alltid stöttat varandra och fått växa på olika håll.

En hel del semestrar ihop har det blivit genom åren.

På safari!

Elizabeth och Philip kan se tillbaka på ett långt liv ihop.

För drottning Elizabeth är plikten det viktigaste av allt och hon visar inte med en min vad hon tänker eller känner, medan prins Philip kan vara rafflande rakt på sak och är känd för att ha “dåligt tålamod med dumskallar”. Sina sanningar serverar han oftast med viss munter finess.

Men framför allt är han den enda som säger precis vad han tycker till Her Majesty, som han alltid kallar Cabbage. “Mitt lilla kålhuvud” kanske man kan säga på svenska!

Läs mer: Margrethe och Elizabeth – än är de inte redo att lämna över till männen