Press på prins Daniel men frihet för Madeleine

Prins Daniel, prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine

Daniel offrade karriären för att bli prins – och pressen bara ökar. Samtidigt som Sofia och Madeleine snart kan göra vad de vill.

Rollen som Sveriges egen entreprenörsprins, den har han som i en liten ask. Men det finns saker som prins Daniel, 46, aldrig mer kan göra. Som att aktivt driva ett eget företag.

En roll som han verkligen glänste i innan han blev prins av Sverige.

Daniel Westling på den tiden han var gymägare och entreprenör.

Daniel Westling på den tiden han var gymägare och entreprenör.

I dag är det bäste vännen Patrik Vrbanc, 47, som håller i rodret i prins Daniels företag Master Training AB vidare, och som också har tagit över vd-rollen.

Daniel – från vd till prins

Själv valde prins Daniel att ta ett stort kliv tillbaka och lämna alla operativa funktioner i god tid innan han gifte sig med Sveriges framtida statschef kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling inför bröllopet 2010.

Daniel tog ett nödvändigt men drastiskt beslut inför bröllopet med Victoria.

Detta var i november 2009 och det betyder att det nu har gått exakt tio år sedan han satte definitiv punkt för sin roll som aktiv entreprenör.

Samtidigt ljusnar det på företagsfronten för hans kära svägerskor. Efter kungens ”oktoberrevolution” går ju både prinsessan Sofia, 34, och prinsessan Madeleine, 37, mot en friare kunglig framtid på sikt. Medan prins Daniels väg framåt bara kommer att bli snävare och mer kunglig.

Så det vore ju inte konstigt om han kände sig aningens avis någon gång ibland, både på dem och på Chris O’Neill, som tackade nej till titel för att kunna fortsätta med sin business.

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill på smokingmiddag.

En prinsessa och hennes businessman.

Å andra sidan har prins Daniel fått en helt unik kunglig plattform att verka ifrån. Och han är fortfarande huvudägare i Master Training AB. Daniels ägarandel ligger någonstans mellan 50 och 75%, men han är mycket noga med att betona att det är en helt passiv roll:

– Det är två av mina absolut bästa kompisar som driver Master Training, så det är klart att de berättar hur det går. Men jag är ’sleeping partner’ och jag är väldigt noga med att ha stor distans till verksamheten, sa prins Daniel till Dagens Industri 2018.

Prins Daniel i polotröja på uppdrag med sitt Fellowship.

Numera nöjer sig Daniel med att peppa andra att våga starta eget. Och sitt brinnande engagemang för att få svenska folket att röra på sig har han kvar.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: