Därför byter prinsessan Ingrid Alexandra skola

prinsessan Ingrid Alexandra

Till hösten börjar prinsessan Ingrid Alaxandra i Uranienborg skole i Oslo, men vad ligger bakom bytet? Norsk media hjälper oss att reda ut!

Kronprins Haakons och kronprinsessan Mette-Marits dotter, den 15-åriga prinsessan Ingrid Alexandra, kommer att byta skola till höstterminen, till Uranienborg skole. En nyhet vi fått från det norska hovet via ett pressmeddelande.

Uranienborg skole där prinsessan Ingrid Alexandra nu ska gå.

Uranienborg skole där prinsessan Ingrid Alexandra nu ska gå.

Det norska hovet skriver vidare på sin hemsida:

“Prinsessan har från 2014 till 2019 gått på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua. Mellan 2010 till 2014 gick Ingrid Alexandra på Jansløkka skole i Asker”.

Vad är då anledningen till flytten?

Vad är då anledningen till att prinsessan Ingrid Alexandra har bytt skola så här lite oväntat? Den norska tidningen Se og Hør har fått detta uttalande från norska hovet:

– Prinsessan Ingrid Alexandra var färdig med utbildningen hon började på vid Oslo Internasjonale skole. Hon har dock ett år av vanlig norsk, offentlig skola att ta igen, och hon önskar själv att gå detta sista år på Uranienborg skole, säger hovets kommunikationschef Sven Gjeruldsen till Se og Hør.

Ingrid Alexandra

Det finns fler orsaker till skolbytet

Men det verkar finnas fler orsaker till att det blev just denna skola. Dels har det med skolans läge att göra, samt det faktum att hon redan lärt sig det hon ville i fråga om språk, eftersom undervisningen skedde på engelska.

Mette-Marit och barnen

Norsk tv, kanalen NRK, har också undersökt saken vidare och på en fråga om varför skolbytet skulle ske just nu svarade det norska hovet via Sven Gjeruldsen så här:

– Det blev just Uranienborg för att skolan ligger nära slottet och hade en ledig plats.

Prins Sverre Magnus byter inte skola till hösten

Prinsessan Ingrid Alexandras lillebror prins Sverre Magnus går däremot vidare i sin gamla klass på Montessoriskolen i Oslo nu i höst.

Foto: TT samt Julia Naglestad / Det kongelige hoff