Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

8 gånger kronprinsessan valt att bära H&M

02 jan, 2018, 14:29 
AvRed Aktionen
Kronprinsessan kan i princip välja och vraka i garderoberna hos Gucci, Givenchy och Prada. Ändå väljer hon gång på gång kläder från budjetkedjan H&M. Vi tog reda på varför.
Annons

Av: Johanna Lejon Foto: Stella Pictures

Det är Nobelfesten den 10 december 2016. Konsert­huset i Stockholm är fyllt till brädden. Plötsligt kommer kungafamiljen in och kronprinsessan Victoria stjäl hela showen i sin fantastiska klänning. Den är pudergrå med medaljongmönster i guld och fullkom­ligt magnifik! Victoria har nog aldrig varit vackrare på en Nobelfest.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Det visade sig att klänningen kom från budgetkedjan H&M. En enad modekår hyllade kronprinsessans val. Det var ju inte bara ett snyggt och ekonomiskt för­svarbart sådant, klänningen var dessutom miljövänlig och gjord i hållbara material som lyocell, ekologiskt siden samt åter­ vunnen polyester. En helt unik kreation, skapad bara för kronprinsessan Victoria.

Victoria i den numera berömda Nobel-klänningen.

Ända sedan 2010 har H&M varit ett vanligt inslag i kronprinsessans garderob. Victorias stylist, Tina Törnqvist, vet att hennes klient gillar att bära budget och därför har hon ofta möten med H&M, för att uppdatera sig om det senaste och där­ efter kunna presentera plagg och tyger vidare, direkt till kronprinsessan Victoria.

Annons
Den söta kappan som väckte mycket uppmärksamhet 2010 kom från H&M.
Liksom denna glittertopp som klädde Victoria på besök hos Svenska Fiminstitutet 2014.
Kronprinsessan i söt sommarklänning från märket, i Ockelbo 2011.
Annons

Enligt Eva Ossiansson, som forskar i mark­nadsföring vid Handelshögskolan i Göteborg, är det ovärderligt för H&M att kronprinsessan bär deras kläder.

– Du anlitar en dyr fotomodell som har på sig de här kläderna, men du kommer inte i när­heten av en exponering på det här sättet.

Åsa Myrdal Bratt, varumärkesexpert och kursansvarig för varumärkes­- och affärsstra­tegi på Berghs, håller med.

– För H&M:s del visar det på ett fantastiskt sätt att deras produkter har så hög modegrad och sådan kvalitet att till och med en medve­ten, modern kronprinsessa väljer att mixa och matcha deras kläder med prestige­varumärken av mer klassiskt snitt. Också för Victoria betyder det bra pr att välja folkliga H&M.

Annons

– Hon väljer ett företag och va­rumärke som kan symbolisera det svenska, vars budskap är att göra ”mode för alla”, säger Eva Ossi­ansson.

Kronprinsessan har setts i flera uppsydda kreationer vid flera högtidliga tillfällen genom åren.
Här i likadan klänning som ovan, fast i annan färg.
På lillebror Carl Philips bröllop bar kronprinsessan en specialsydd klänning.
Victoria i kjol och clutch från H&M vid pappa kungens 70-års firande förra året.

Att Victoria ofta väljer H&M beror givetvis också på att hon är bästa vän med H&M:s vd Karl­-Jo­han Persson och hans hustru Leo­nie. Deras vänskap vägde med stor sannolikt också in då kronprinses­san och Daniels organisation GEN­-PEP, som ska främja barns hälsa och rörelseglädje, valde att göra en sär­skild kollektion med träningskläder för barn – i samarbete med just H&M. Så bra då, ”win­win” för alla.

Annons