8 gånger kronprinsessan valt att bära H&M

NU GRATIS

Kronprinsessan kan i princip välja och vraka i garderoberna hos Gucci, Givenchy och Prada. Ändå väljer hon gång på gång kläder från budjetkedjan H&M. Vi tog reda på varför.

Av: Johanna Lejon Foto: Stella Pictures

Läs mer: “Ovärderligt” då Victoria väljer att klä sig i H&M

Det är Nobelfesten den 10 december 2016. Konsert­huset i Stockholm är fyllt till brädden. Plötsligt kommer kungafamiljen in och kronprinsessan Victoria stjäl hela showen i sin fantastiska klänning. Den är pudergrå med medaljongmönster i guld och fullkom­ligt magnifik! Victoria har nog aldrig varit vackrare på en Nobelfest.

Det visade sig att klänningen kom från budgetkedjan H&M. En enad modekår hyllade kronprinsessans val. Det var ju inte bara ett snyggt och ekonomiskt för­svarbart sådant, klänningen var dessutom miljövänlig och gjord i hållbara material som lyocell, ekologiskt siden samt åter­ vunnen polyester. En helt unik kreation, skapad bara för kronprinsessan Victoria.

Victoria i den numera berömda Nobel-klänningen.

Ända sedan 2010 har H&M varit ett vanligt inslag i kronprinsessans garderob. Victorias stylist, Tina Törnqvist, vet att hennes klient gillar att bära budget och därför har hon ofta möten med H&M, för att uppdatera sig om det senaste och där­ efter kunna presentera plagg och tyger vidare, direkt till kronprinsessan Victoria.

Den söta kappan som väckte mycket uppmärksamhet 2010 kom från H&M.

Liksom denna glittertopp som klädde Victoria på besök hos Svenska Fiminstitutet 2014.

Kronprinsessan i söt sommarklänning från märket, i Ockelbo 2011.

Enligt Eva Ossiansson, som forskar i mark­nadsföring vid Handelshögskolan i Göteborg, är det ovärderligt för H&M att kronprinsessan bär deras kläder.

– Du anlitar en dyr fotomodell som har på sig de här kläderna, men du kommer inte i när­heten av en exponering på det här sättet.

Åsa Myrdal Bratt, varumärkesexpert och kursansvarig för varumärkes­- och affärsstra­tegi på Berghs, håller med.

– För H&M:s del visar det på ett fantastiskt sätt att deras produkter har så hög modegrad och sådan kvalitet att till och med en medve­ten, modern kronprinsessa väljer att mixa och matcha deras kläder med prestige­varumärken av mer klassiskt snitt. Också för Victoria betyder det bra pr att välja folkliga H&M.

– Hon väljer ett företag och va­rumärke som kan symbolisera det svenska, vars budskap är att göra ”mode för alla”, säger Eva Ossi­ansson.

Läs mer: Bildextra! Modeexperten korar Madeleine och Victoria som bäst klädda i Europa

Kronprinsessan har setts i flera uppsydda kreationer vid flera högtidliga tillfällen genom åren.

Här i likadan klänning som ovan, fast i annan färg.

På lillebror Carl Philips bröllop bar kronprinsessan en specialsydd klänning.

Victoria i kjol och clutch från H&M vid pappa kungens 70-års firande förra året.

Att Victoria ofta väljer H&M beror givetvis också på att hon är bästa vän med H&M:s vd Karl­-Jo­han Persson och hans hustru Leo­nie. Deras vänskap vägde med stor sannolikt också in då kronprinses­san och Daniels organisation GEN­-PEP, som ska främja barns hälsa och rörelseglädje, valde att göra en sär­skild kollektion med träningskläder för barn – i samarbete med just H&M. Så bra då, ”win­win” för alla.

Läs mer: 17 bilder som visar att Estelle är en modeprinsessa