Därför dök inte Sofia upp – Carl Philip lämnad ensam

Sofia var inte med när Carl Philip gratulerade.

Prins Carl Philip firade sin gudmor, drottning Margrethe.Men prinsessan Sofia fanns inte vid hans sida.
Slå på ljud

Drottning Margrethe fick en annorlunda sorts födelsedag. Ett tre dagar långt firande ingick i den ursprungliga planen – sedan kom covid-19, coronaviruset.

Högtidligheterna blev inställda, ett besked som togs emot med stor besvikelse. Kungligheter från hela Europa hade sett fram emot att få dyka upp och fira 80-åringen på den stora dagen.

Drottning Margrethe fyller 80 – så firas hon

I stället tvingades man ta till en speciallösning med teknologins hjälp – och slutresultatet blev magnifikt! Det danska hovet har klippt ihop en film av alla videogratulationer som man har fått in från de olika europeiska kungligheterna.

“Flera av Europas kungligheter överraskade hennes majestät drottningen med en videohälsning på drottningens födelsedag. Även om kungligheterna inte kunde vara på plats för att fira Danmarks drottning som planerar, så ville de ändå glädja hennes majestät med personliga gratulationer”, skriver det danska hovet till inlägget.

Den svenska kungafamiljen fanns representerade av kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria med familj och prins Carl Philip.

Därför var prinsessan Sofia inte med i klippet

Sofia var inte med när Carl Philip gratulerade.

Däremot såg man inte till någon prinsessan Sofia. Carl Philip stod ensam på ägorna utanför Villa Solbacken och spelade in sin gratulation.

– Ers majestät. Kära tant Daisy. Kära gudmor. Stort grattis på födelsedagen och hoppas att ni får en underbar födelsedag, säger Carl Philip i klippet.

Men varför är då inte Sofia med i klippet? Så här säger Margareta Thorgren, informationschef på det svenska hovet.

– Prinsen grattade i egenskap av gudson sin gudmor, säger Margareta.

– Som du noterade var det statschefer och blivande. Carl Philip var dock med då han är gudson.

Tilläggas ska att Sofia har varit väldigt aktiv de senaste dagarna. Hon genomgick en tre dagar lång snabbkurs för att lära sig de elementära grunderna inom omvårdnad, hygien och patientsekretess. Nu har hon arbetat på Sophiahemmet för att avlasta vårdpersonalen i det pressade läget som uppstått i dessa coronatider. En insats som man får anta att Margrethe stöttar till hundra procent!