Därför fick Daniel inte komma på festen – stoppades

Människors förtroende för kungahuset har gått upp och ner.

Många hade väntat sig att få se prins Daniel på festen.Men så blev det inte.
Hovreportrarnas Hemligheter: Detaljen avslöjar – så kluvet var kungahuset
Slå på ljud

Prins Daniel behövde kämpa länge och väl innan han fick tillträde till de finaste salongerna. Det dröjde helt enkelt innan kungaparet kunde acceptera honom fullt ut som sin dotter kronprinsessan Victorias blivande make.

2004 rapporterade kvällstidningen Expressen om att flera källor sagt tyckte att Daniel hade dålig social kompetens och att hans allmänbildning var för låg.

Prins Daniel fick inte komma på festen

Människors förtroende för kungahuset har gått upp och ner.

Daniel och Victoria fick kämpa för sin kärlek.

Men 2009 var läget annorlunda. Då hade Victorias och Daniels förlovning eklaterats i februari – och Daniel var på god väg att bli en fullgod familjemedlem.

Ändå var Daniel inte på plats under det årets stora kungliga begivenhet, Nobelfesten i december. Varför? Det är fråga med flera svar.

 

LÄS OCKSÅ: Sofias val ledde till protester: “Hjärtekrossad”

“Följde regelboken”

Dels berodde frånvaron på att Daniel samma år genomgått en njurtransplantation. Ingreppet och medicinerna hade gjort Daniel infektionskänslig, och läkarna hade avrått honom från att besöka en fest med hundratals besökare.

Men det fanns också en annan, mer formell anledning. Daniel var ju tekniskt sett inte gift med Victoria ännu, och var därför inte en fullt lika naturlig följeslagare.

Ellen Myrgård Lindén, mångårig reporter på Svensk Damtidning, reder ut skillnaden.

– När Victoria skulle ta in Daniel i den kungliga gemenskapen skulle allt vara så korrekt. Hon var väldigt mån om att följa regelboken. Det förändrades när Daniel väl var inne. Det fanns inte en chans att Daniel skulle ha fått gå på ett kungligt dop, som prinsessan Sofia gjorde innan hon ens var förlovad med prins Carl Philip. Men nu agerar kungafamiljen på ett annat sätt, man är lite lösare i kanterna, säger Ellen.

 

LÄS OCKSÅ: Prins Daniels stöd till prinsessan Sofia