Därför fick nya hundvalpen bli en kompromiss

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel i Lund.

Första blandrashunden i kungafamiljen! Och cavapoon Rio är resultatet av kronprinsessan Victorias och prins Daniels kompromiss.

I helgen gick ju kronprinsessan Victoria och prins Daniel ut och berättade om familjens nya hundvalp Rio. Något som också bekräftade Svensk Damtidnings uppgifter, med det tillägget att valpen – som ser precis ut som en renrasig pudel – i själva verket är en cavapoo.

Nya hunden på Haga slott: Cavapoon Rio

Lilla Rio i full galopp, fotograferad av kronprinsessan Victoria. Och som du ser är han mycket mer lik en pudel än en cavalier king charles spaniel.

En cavapoo är ju en blandning mellan dvärgpudel eller toypudel och cavalier king charles spaniel, och detta är faktiskt den svenska kungafamiljens första blandrashund. Men att Victoria och Daniel fattade det beslutet har sina randiga skäl, och för kronprinsessan Victorias del handlar det sannolikt om ett mycket speciellt och 36 år gammalt barndomsminne: Hennes första egna hund, cavalieren Sissi.

Sommaren 1984. Kronprinsessan Victoria, sju år, med sin hundvalp Sissi.

Sommaren 1984. Kronprinsessan Victoria, sju år, med sin hundvalp Sissi.

Därför valde kronprinsessan Victoria en cavapoo

Sissi kom till sin unga matte när Victoria bara var sju år gammal, och sedan hängde de i hop i många år. Och skulle Victoria, som älskar traditioner, ha kunnat välja hund helt fritt hade det säkert blivit en cavalier igen. Men nu var hon ju tvungen att ta hänsyn till prins Daniels svåra pälsallergi – och till prinsessan Estelle som älskar pudlar.

Kronprinsessan Victoria med Rio

Kronprinsessfamiljen med nya valpen Rio, som inte fäller och som kommer att bli 30 centimeter hög när han blir stor.

Så det blev en cavapoo, i samma storlek som Victorias vovve Sissi, men med en allergivänlig pudelpäls som gör att det funkar med hund även för prins Daniel. Men viktigast av allt: en hund som funkar med barn, precis som Victorias Sissi gjorde.

Kronprinsessan Victoria 1984 med sin cavalier king charles spaniel Sissi

Sjuåriga Victoria på Solliden med sin Sissi.

Foto: Kronprinsessan Victoria/Kungl. Hovstaterna, TT.