Därför fick prins Carl Philip inte bli kung

därför fick carl philip inte bli kung

Carl Philip är prins av Sverige och lever ett liv utan säkerhetsvakter och ständig påpassning. Men det hade kunnat sett helt annorlunda ut.

Monarkin och det svenska kungahuset hade kunnat se helt annorlunda ut om det inte hade varit för en omröstning i riksdagen år 1975.

Prins Carl Philip föddes nämligen som kronprins och bar den titeln fram till år 1980 då det infördes en full kognatisk tronföljd, som innebär att det äldsta barnet ärver tronen oavsett kön. Det blev en historisk och avgörande förändring av den grundlag som reglerar arvsrätten till den svenska tronen.

Prins Carl Philip föddes som kronprins

Enligt uppgifter var kung Carl Gustaf inte helt övertygad om att det här var rätt beslut. Bara några dagar efter Carl Philips födelse sa kungen, till några journalister på gräsmattan utanför Engelsbergs gård, att han trodde att svenska folket ville se en kung på tronen.

Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip

Prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria, julen 1984.

Men i dag är Victoria förstås Sveriges självklara kronprinsessa och framtida drottning. Men lillebror Carl Philip har förstås fått frågan om han någonsin funderat över hur livet hade kunnat se ut om lagen inte hade ändrats.

Riksdagens beslut ändrade allt

– Vad var jag? Hm? Något år? För mig har det varit en icke-fråga. Jag har alltid funnit mig i att Victoria är den som kommer att ta över, och hon har alltid gjort det på ett fantastiskt bra sätt. Jag skulle inte vilja se det på något annat sätt. Hon gör ett underbart jobb, har Carl Philip sagt i en intervju med Dagens Nyheter.

Carl Philip och Sofia trivs med att inte bära huvudansvaret för den kungliga representationen.

Klart är också att prinsen inte hade kunnat ägna sig åt sina hjärtefrågor, och stora intressen, i den utsträckning som han gör i dag. Den stora kärleken till motorsport och design hade säkerligen fått ge vika åt större samhällsfrågor och resor runt om i världen.

Carl Philips och Sofias fria roller

Efter att kungen beslutade sig för att frånta Carl Philips och Madeleines barn titlarna kungliga högheter, har prinsparet dessutom fått ännu friare roller. De kan engagera sig i frågor utanför det kungliga strålkastarljuset och till och med flytta utomlands om de skulle vilja det.

– Långsiktigt, i och med att man kommer att fokusera på statschefen och blivande statschefen med familj, så kommer det bli lite friare även för oss, har prinsessan Sofia sagt i samma intervju.

Foto: TT, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna