Därför finns det inga bilder på prins Daniel som barn

prins daniel tt
Daniel är en man med hög integritet. Vissa saker vill han hålla privat – trots att han är prins av Sverige.
Annons

För 18 år sedan blev det känt att gymägaren Daniel Westling var kronprinsessan Victorias nya pojkvän. Och journalisterna kastades sig över information om den 28-årige killen från Ockelbo – man ville veta ALLT.

Annons

Men Daniel var inte helt lätt att få tag i. Han undvek pressen så gott han kunde och ställde inte upp på några intervjuer. Egentligen var det först när förlovningen eklaterades, år 2009, som svenska folket fick lära känna den blivande prinsen på riktigt.

Annons
victoria daniel 2002
Prins Daniel var otroligt hemlig när ha började dejta kronprinsessan Victoria.

Därför finns det inga bilder på prins Daniel som barn

Det fanns heller inga gamla festbilder, eller exflickvänner, att rota fram. Daniel var en man med hög integritet som var noga med att hålla på det privata. Faktum är vi än i dag inte har sett särskilt många bilder på prins Daniel som barn.

okända bilden på ewa westling
En nyfödd Daniel med föräldrarna Ewa och Olle Westling.
Annons

På hovets hemsida finns det endast två bilder från Daniels uppväxt. En från dopdagen i Almby kyrka, i Örebro, år 1974 och en när han vinner en golftävling, som tonåring. Men sedan är det stopp.

prins daniel
Prins Daniel vinner en golftävling i tonåren.

När Victoria och Daniel har visat upp bilder hemifrån Haga har vi inte heller kunnat se några bilder på en ung prins Daniel. Han levde ett vanligt liv, utanför offentligheten, i 28 år. Och den delen av hans liv ska få stanna utanför det kungliga strålkastarljuset. Där kan man se att Daniel har gjort ett tydligt val.

Det finns betydligt fler bilder från prinsessan Sofias och Chris O’Neills barndom. På hovets hemsida kan man se en glasögonprydd Sofia åka skidor, uppe i Dalarna, och dessutom finns där en urgullig bild när Sofia åker skridskor med pappa Erik.

prinsessan sofia som barn
Visst är prinsessan Sofia sig lik?
Annons

 

chris o
Bilden på lille Chris påminner visar verkligen hur lik prins Nicolas är sin pappa.

När man har gift sig kungligt finns det inget protokoll för hur mycket man behöver dela från sitt tidigare liv. Men många hade förstås önskat fler bilder på en ung Daniel – inte minst för att se om han liknar prins Oscar!

Foto: TT, Kungahuset.se, privat

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Därför finns det inga bilder på prins Daniel som barn”

 1. Ulla Lundell skriver: 8 maj, 2020

  Familjen Westling kan ju anse att det är högst privata fotografier

  Ulla


  1. Desirée skriver: 8 maj, 2020

   Eller så finns det inte så många. På den tiden var det inte alla som hade en kamera och inte alla som var intresserade av att ta kort. Inte alla numera heller även om det är lättare i och med mobilkamerans intåg.


 2. Bror skriver: 8 maj, 2020

  När vi nu ändå är inne på avdelningen historia, hur vore det om man också på SvDam uppmärksammar att det idag är på dagen 75 år sedan andra världskriget formellt tog slut.
  En liten notis om Folke Bernadotte och de vita bussarna skulle väl då vara något som ligger i linje med minnet av just den dagen. Gärna åtföljd av en kommentar av Klas Åmark eller Sune Persson.


  1. Bror skriver: 8 maj, 2020

   Här får jag be om ursäkt.
   Har precis fått veta att docenten Sune Persson är avliden.
   Jag beklagar detta djupt.


  2. Kajsa Nilsson skriver: 8 maj, 2020

   Tycker också att denna dag också ska skänkas en tanke. Vad få tycks veta är dock att Folke Bernadotte inte hade en tanke på att rädda några utom svenskar, danskar och norrmän ur tysk fångenskap. Det var Gillel Storch (pappa till Marcus Storch) som lyckades övertala rika amerikaner att bekosta det hela samt också muta Himmler med hjälp av dennes massör att även ta med andra offer från koncentrationslägren. Dåvarande generalkonsuln Norbert Mazur skickades ner från Sverige för att förhandla med Himmler. En, minst sagt, delikat uppgift som Mazur klarade med glans…


  3. Bror skriver: 8 maj, 2020

   Kajsa Nilsson
   Du är säkert inte ovetande om att det nu i flera år pågått ett svenskt krypskytte riktat mot Folke Bernadotte och hans räddningsaktion att med “de vita bussarna” föra danska och norska koncentrationslägerfångar, de flesta judar, till säkerhet i Sverige.
   Gång efter annan konfronteras man med uppgifter i svenska medier om hur denna svenska räddningsaktion under ledning av greve Bernadotte vägrade att ta med icke-skandinaviska fångar. Utan förbarmande lämnade man dem att dö.
   Tendensen i alla dessa i sig skakande skildringar är uppenbar: betydelsen av Folke Bernadottes insatser ska till varje pris förminskas.
   Jag nöjer mig här med att slå fast följande fakta om aktionen med de vita bussarna: det tyska tillståndet för de vita bussarna gällde endast danska och norska koncentrationslägerfångar. Avsteg från detta riskerade att hela projektet skulle gå om intet. Trots detta och upprepade tyska hot om att stoppa hela aktionen på plats, smugglades ett förhållandevis stort antal icke-skandinaver med till Sverige.
   I övrigt rekommenderar jag Sune Perssons balanserade dokumentation av aktionen: “Vi åker till Sverige” De vita bussarna 1945


  4. Birthe Vejrum skriver: 8 maj, 2020

   4. maj blev Danmarks befrielse mindet hele dagen.
   Det blev også Dronning Margrethes første officielle opgave efter Corona-krisen, at sammen med Statsministeren lægge en krans i Mindeparken Ryvangen for alle de faldne danskere i 2. verdenskrig – mest frihedskæmpere, men der var også danskere, der gjorde tjeneste ved de allieredes tropper.
   Om aftenen blev der tændt levende lys i vinduerne også på Amalienborg, Fredensborg og i Kancellihuset.
   Bornholm blev glemt i første omgang – øen blev bombet og besat af russerne!


 3. Anna skriver: 8 maj, 2020

  Onekligen konstigt. Även om Daniel är en privat person finns det alltid spår av ens förflutna…om inte annat gamla klassfoton och klasskompisar och lärare som är beredda att prata.
  Egentligen är det konstigt hur lite det pratas om de kungligas liv innan de blev kungliga…med tanke på att de flesta är 30+ när de gifter in sig i kungliga familjer måste de rimligtvis ha haft pojk- och flickvänner tidigare. Är alla ex verkligen så diskreta…?


  1. Bror skriver: 8 maj, 2020

   För att inte tala om alla gamla polisbetjänter som, när det begav sig, hade till uppgift att vaka över kungabarnen när mörkret föll och neonen sprakade runt Stureplan.
   Förhoppningsvis får de ett extra påslag på pensionen för att hålla snattran på sig.


  2. Ritva skriver: 8 maj, 2020

   Anna, det FINNS flera bilder på “Daniel Westling som barn” även klassfoton; jag har sådana, men kan ju inte sätta in några här. Att sedan svenskdam inte verkar veta om dem, är en helt annan sak, men i andra tidningar har sådana bilder publicerats.


 4. Kristiina från Turku skriver: 8 maj, 2020

  I Victoria och Daniels bröllopsbok finns fem foton av Daniel som barn, så bilderna är inte hemliga.


 5. Saras skriver: 9 maj, 2020

  Det är irrelevant att veta hur Westling såg ut som barn. Hur han såg ut när Sveriges blivande statschef fick upp ögonen för honom har dock inte gått någon, som hyser minsta intresse i fallet, förbi.


 6. Mimmi skriver: 9 maj, 2020

  Här får man läsa om kungliga reportage och då handlar de om Daniel och Sofia. Tala om ändrade tider.


 7. Fluff skriver: 9 maj, 2020

  Kajsa Nilsson,
  Tack.


 8. Eva M skriver: 10 maj, 2020

  Kajsa Nilsson Folke Bernadotte var ordf i Svenska Röda Korset han var på judarnas sida men ändå mördades han i Israel av en känd person som aldrig dömts. Var har du belägg för vad du skriver han gjorde mycket för att rädda människor av olika nationaliteter. Att inte alla lydde order kan han inte belastats för.


  1. Bror skriver: 11 maj, 2020

   Till Evas kommentar kan helt kort fogas:
   – Victorias dotter, och blivande svensk drottning, bär samma tilltalsnamn som Folke Bernadottes hustru.
   – något officiellt israeliskt statsbesök i Sverige har aldrig ägt rum. Inom överskådlig tid kommer ett sådant heller inte att aktualiseras.


  2. Ingrid skriver: 11 maj, 2020

   Det finns en intressant podcast , lyssna på radio där sanningen om de vita bussarna kommer fram.
   Allt är kanske inte som ni tror.


  3. Bror skriver: 11 maj, 2020

   Ingrid
   Nej, det är värre!


 9. Kajsa Nilsson skriver: 11 maj, 2020

  Där har du fel, Bror. Under 70 eller 80-talet var Israels president på statsbesök i Sverige. Däremot har aldrig någon från svenska kungahuset varit där på statsbesök. Prinsessan Christina var i Israel i samband med att en av de vita bussarna kom till Yad Vashem. Då kom även Folke Bernadottes bägge söner.


  1. Bror skriver: 12 maj, 2020

   Kajsa Nilsson
   Här har du nog låtit dig luras av både partibytare och politiska funktioner i Israel. Lätt gjort!
   Som medlemmar i Socialistinternationalen besökte ledarna för det israeliska Arbetarpartiet, Shimon Peres och Yitzak Rabin, flera gånger Sverige. Båda ledde också vid dessa tillfällen den israeliska regeringen som premiärminister.
   Olof Palme agerade på 70-talet flera gånger värd ute på Harpsund för Socialistinternationalens ledare.
   Det här var en tid då när nog merparten västeuropeiska länder, liksom de nordiska, regerades av socialdemokratiska partier. Kända namn från den tiden är Willy Brandt, Bruno Kreisky, Harold Wilson och Mário Soares.
   2005 lämnade Peres Arbetarpartiet för partiet Kadima och var under perioden 2007-2014 den israeliska statens president. I den egenskapen besökte han formellt aldrig Sverige.


  2. Bror skriver: 12 maj, 2020

   Kajsa Nilsson – igen
   Din uppgift om att en av de “vita bussarna” finns i Yad Vashem i Jerusalem är jag bekant med.
   Däremot känner jag inte till att prinsessan Christina skulle ha ingått i någon slags svensk delegation vid själva överlämnandet. Inte heller att Folke Bernadottes söner närvarade vid samma tillfälle.
   Vore tacksam om du kunde ange din källa för dessa uppgifter.


  3. Bror skriver: 13 maj, 2020

   Kajsa Nilsson – åter igen
   Du har helt rätt Kajsa och jag har fel.
   Av hovets kalendarium framgår det, att Israels president Chaim Herzog med fru den 21-23 maj 1990 avlade ett formellt statsbesök i Sverige.
   Noterbart från det tillfället är att regeringen förbjöd kungen att, som han önskade, ta upp mordet på sin gudfar Folke Bernadotte med president Herzog.
   Något kungligt svarsbesök blev aldrig av. Göran Persson kom flera år senare att representera ensam. Det hade han säkert inget emot.
   I samband med Olof Palmes begravning hälsade kungen och Shimon Peres på varandra. Enligt Jerusalem Post ska den svenske kungen då ha sagt, att Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor.
   Det som ändade Folke Bernadottes liv sitter fortfarande djupt i den svenska kungafamiljen.


 10. Kajsa Nilsson skriver: 12 maj, 2020

  Bror: Prinsessan Christina närvarade i sin egenskap av Röda Korsets ordförande. Flera ur publiken tillhörde dem som kom till Sverige med bussarna. När de såg Folke Bernadottes söner gick de fram och sade: Tack. Förmodligen det enda svenska ord de kom ihåg. Det finns en videofilm från invigningen där dessutom Shimon Perez deltog. Jag har sett filmen… Svenska ambassaden i Tel Aviv kan verifiera mina uppgifter. Bror kanske också har sett bussen på plats? Det har jag – flera ggr.


  1. Bror skriver: 13 maj, 2020

   Tack för den informationen, Kajsa.
   Nej, jag har inte besökt minnesplatsen Yad Vashem.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar