Därför försvann Aktuellt-profilen Anita Jekander

Aktuellt-profilen Anita Jekander syntes i tv-rutan i över 25 år men försvann plötsligt från rampljuset år 2000. Det här gör journalisten i dag!

Anita Jekander arbetade i 25 år på Sveriges Television och under 15 års tid var hon en av de stora profilerna i Aktuellt. Efter att ha funderat en längre tid lämnade hon tv-karriären år 2000.

– Jag bara gick ut genom dörrarna. Jag kände att nu räcker det. Det var på sommaren. Jag hade känt efter under en ganska lång tid och funderat länge på det, säger hon till Expressen.

Drabbades av en stroke

Under tiden på Aktuellt drabbades hon av en stroke en kväll i mars på väg hem från jobbet. Hon delade taxi med SVT-kollegan Mats Weiland.

– Det var så konstigt. Plötsligt kunde jag inte prata. Ena sidan av kroppen var förlamad. Jag var hela tiden medveten men inte rädd. Jag tyckte mest det var genant, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

Hon fick endast fram två ord: “Hjälp mig.” Ämnet skrev hon senare om i boken Det gick en propp – en bok om att få stroke.

– Där utnyttjade jag det så kallade kändisskapet, jag tyckte att det var så viktigt att skriva om. Det var ju ett ämne som låg mig varmt om hjärtat. Jag kom ur det med huvudet upp och fötterna ner men det är så många andra som inte gjort det, säger hon till Expressen.

Gjorde tv-comeback

I dag har Jekander lagt tv-karriären på hyllan efter att ha gjort en kort comeback i TV8. Hon är också väldigt bestämd med att hon inte tänker göra ännu en comeback i tv-rutan.

– Nej, absolut inte. Det är annat som gäller i livet nu, säger hon till Expressen.

Tillsammans med sin man Henrik driver hon i dagsläget en egen kommunikationsfirma, och har planer på att etablera sig nere i Kalmar- och Ölandregionen.

– Jag har vuxit upp där på somrarna och det är vårt andra hem.

Foto: TT