Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför försvann prins Felix plötsligt – egna orden om svåra uppbrottet

12 jul, 2022, 13:30 
Prins Felix

Nu talar prins Felix ut om tuffa tiden, det svåra beslutet och broderns fina stöd.

Annons
Allt om Danmarks kungahus!Brand logo
Allt om Danmarks kungahus!

Prins Felix, 19, son till prins Joachim och åtta i tronföljden, valde att hoppa av sin militärutbildning redan efter en månad.

Ett par år tidigare hade hans storebror prins Nikolai, 22, hoppat av sin militärutbildning efter två månader.

Händelsen skakade Danmark och den danske historikern Lars Hovbakke Sørensen beskrev det som ett ”danskt kungahus i förändring”.

– Det är helt klart ett markant brott mot traditionen. Tidigare var det en självklarhet att man som manlig medlem av kungafamiljen gjorde militär karriär. Och det spelade ingen roll om man hade lust eller inte, sa han till tidningen BT.

Prins Felix tuffa tid efter uppbrottet

Det danska kungahuset ville vid tillfället inte kommentera prins Felix avhopp. Men nu har prins Felix själv uttalat sig om den krossade soldatdrömmen.

Annons

I en intervju med Billed Bladet säger han att det inte blev vad han hade hoppats på, att omställningen från livet som ung student till ett vuxenliv i en råare miljö blev för mycket att hantera.

Det var spännande. Det var en helt ny värld. Du kanske upptäcker att det inte är riktigt som du vill, men du har ändå den djupaste respekten för de som gör det, säger han.

Prins Felix om stödet från prins Nikolai

Efter beslutet fick han stort stöd från sin närmsta familj. Inte minst prins Nikolai som hade gått igenom samma sak och kunde känna igen sig i sin brors situation.

– Vi pratade såklart tillsammans, om hur det gick till när han tog sitt beslut och hur jag skulle tackla det. Så visst var det jättebra att ha min bror som kunde hjälpa mig igenom det, säger han.

Prins Nikolai och prins Felix
Prins Nikolai, till vänster, var ett stort stöd när prins Felix, till höger, hoppade av militärutbildningen.

Foto: TT/Georg Jensen

Annons