Därför fortsätter kungligheterna att arbeta - trots sina krämpor

När jämnåriga vänner åker på golfresor, är ute i skogen med hunden eller umgås med sina barnbarn kallar plikten för våra äldre kungligheter.
Kungen-Ibl

Trots att de tre monarkerna kung Carl Gustaf, 70, drottning Margrethe, 76, och kung Harald, 79, passerat pensionsåldern med god marginal fortsätter de outtröttligt att arbeta – och visst sätter det sina spår i kroppen.

Kung Carl Gustaf meddelade för ett par veckor sedan att han hade drabbats av diskbråck och tvingades ställa in några programpunkter i sin kalender. Bland annat var han tvungen att stanna hemma när familjen Wallenberg bjöd in till Investors storslagna 100-årsjubileum på Grand Hôtel i Stockholm. Men kort därefter var han dock på benen igen och berättade glatt för Aftonbladet att det stod bättre till med smärtan i ryggen.

– Det är ju sådant som pågår jämt och ständigt egentligen. Det är egentligen inget diskbråck, utan det är en nervhistoria men det blir bättre och bättre, sa han med ett leende.

I Norge har det den senaste tiden tisslats och tasslats om hur det egentligen står till med kung Harald. När Stortinget höll sitt högtidliga öppnande i Oslo i början av oktober snubblade kungen till och höll på att falla illa, men räddades i sista stund av sonen, kronprins Haakon som for fram med blixtens hastighet.

Mette-Marit-Harald-Ste

Danska drottning Margrethe har också haft stora problem med sin rygg den senaste tiden. Förra måndagen ställde hon in en medaljutdelning på Köpenhamns universitet med bara några timmars varsel på grund av akut ryggskott.

Enligt kungahusets kommunikationsavdelning har det aldrig hänt tidigare att drottningen ställt in något med så kort varsel. Margrethes rygg började krångla för många år sedan och 2003 genomgick hon en avancerad operation i korsryggen.

Margrethe-Ibl-1

Vissa tycker att de åldrande monarkerna borde kliva åt sidan till förmån för sina tronarvingar. Inte minst för att de själva ska få uppleva de sista ljuva åren utan stress och press, tyngda av kungliga plikter. Så som har skett i till exempel Belgien och Nederländerna. Men så lär det inte bli i Sverige. Kungen är oerhört plikttrogen och ser det som sitt livskall att vara kung.

Av: Anna von Koch.

Foto: Stella Pictures, Ibl.