Därför gapar Mette-Marits kalender tom – medan Haakon rest tillbaka till Oslo

Kronprinsessan Mette-Marit.

Mette-Marits liv har lamslagits av coronaviruskrisen.

Mette-Marit är i en särskild riskgrupp och för henne är coronaviruset extra farligt. Det var i oktober 2018 som vi fick det oerhört tråkiga beskedet från det norska hovet. Kronprinsessan Mette-Marit hade precis fått veta att hon lider av en kronisk sjukdom: en ovanlig variant av lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit om saken då.

– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera.

Kronprinsessans sjukdom är allvarlig. Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

Medan Haakon har kunnat sakta återgå till något som liknar en normal tillvaro fortsätter Mette-Marit att lamslås av coronaviruset. Hon vill nämligen inte riskera att drabbas.

Men det går också att se på pandemins effekt på Mette-Marits liv från en annan synvinkel. När den kungliga tillvaron förändrats i och med coronaviruset, blir det, trots allt negativt som covid-19 och de konsekvenser sjukdomen för med sig, faktiskt lättare för Mette-Marit att vara närvarande i det kungliga arbetet. Hon kan jobba hemifrån Skaugum, vilket givetvis underlättar för hennes hälsa.

Mette-Marits långa engagemang

Och coronaviruspandemin har fått Mette-Marit att engagera sig. Framförallt har hon varit en galjonsfigur för mental hälsa under krisen.

Hon berättade nyligen för NRK om sitt arbete för att lyfta frågan om mental hälsa.

– Det är hjärtskärande att höra att de som arbetar i kommunerna upplever en så stor försämring av situationen för dem som har haft svårt förut, sa kronprinsessan till NRK.

Mette-Marit har varit engagerad i Rådet för psykisk hälsa sedan 2001. Hon nämnde coronakrisens inverkan på barn och ungdomar:

– Kanske föräldrarna dricker mer, man är närmare varandra och intensiteten i konflikterna är ofta större. Det påverkar vardagen för barn och ungdomar, säger Mette-Marit.

Kronprinsessan har även konkreta råd till alla som känner sig nedslagna av de svåra tiderna:

– Om det finns ett råd jag kan ge är det att hålla goda rutiner. Gå upp på morgonen, få tillräckligt med sömn, gå ut i naturen. Jag tror att det är väldigt viktigt för alla. Och kom ihåg att det går över. Ljusare dagar kommer.

Foto: TT