Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har bilderna från Storlien slutat komma – fina traditionen bruten

27 mar, 2024, 23:00 
Louise Wibergh Lenti
Tråkiga beslutet som bröt den långa kungliga traditionen.
Annons
Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”Brand logo
Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”

Vi ser dem i offentliga sammanhang. Kläderna är ordentligt strukna och håret tillrättalagt. Våra kungligheter gnistrar och skiner för det mesta när de ger en glad vinkning till pressen.

Det finns däremot ett speciellt tillfälle där vi får se en annan sida av dem. En sida som påminner mer om en vanlig familj.

Gammal tradition

Inom kungafamiljen har det länge funnits en tradition av att vilja bjuda in svenska folket till den lite mer privata och lättsamma delen av livet.

Annons

Vad passar då bättre än livet när schemat är tomt, våren lockar runt hörnet och det finns utrymme för familjebus – vi pratar såklart om påsken!

Familjen har sedan länge ett fritidshus i Storlien där de gladeligen åkt under vinterhalvåret för att njuta av lite härlig pudersnö, rörelseglädje och frisk luft. Dit har de bjudit in pressen för årliga bilder ända sedan kungen var liten!

Storlien 1959
13-åriga kronprinsen Carl Gustaf flyger över ett gupp i Storlien under övervakning av prinsessorna Désirée och Birgitta, Storlien 1959.Lennart Nilsson / TT
Storlien 1986
Kungen och Silvia med Carl Philip, Madeleine och Victoria vid Storlien påsken 1986.Sjöbergarkivet
Annons
Storlien 1994
Hela kungafamiljen redo för en dag i skidbacken, Storlien 1994.Charles Hammarsten/TT

Därför kommer inga fler bilder

När barnen växte upp slutade däremot bilderna att komma. Victoria, Carl Philip och Madeleine firade ledigheten med vänner och det blev inte samma möjlighet för pressen att ta de härliga familjebilderna.

Annons

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, och många med honom, tycker att det här är en tråkig utveckling.

– Förr var det vanligare i Sverige att fira de respektive högtiderna. Nu verkar det ha upphört de senaste åren och det är tråkigt då alla tycker om att se den härliga kungafamiljen samlade för att fira en av de viktigaste och mest traditionella högtiderna i Sverige, säger Lindwall.

I takt med att kungabarnen fått egna barn fanns det en förhoppning om att traditionen med påskfotografering i Storlien skulle återuppstå. Dessvärre blev det inte så utan man har istället skapat konton på Instagram där respektive familj delar med sig av inblickar i vardagen med jämna mellanrum.

Men vem vet, det dyker kanske upp en stor släktträff på Storlien i framtiden. Vi håller tummarna!

Foto: TT

Annons