Därför har Estelles gudfar levt ett hemligt dubbelliv

Kung Willem Alexander

Prinsessan Estelle har en spännande gudfar i kung Willem-Alexander av Nederländerna. Han svävar omkring bland molnen, kan man säga. I över 20 år har han varit pilot för KLM som en "hobby" vid sidan av sina kungliga plikter. I en intervju med De Telegraaf avslöjar han sitt dubbelliv. Flyger och far gör han fortfarande. Nu med kungarikets eget privatjet. Ta en titt inne i det lyxiga planet – och bli inte överraskad om kungen själv sitter i cockpit!

Willem-Alexander är alltså inte bara kung. Han har också jobbat extra som deltidspilot i 21 år.

Willem Alexander 45

Splitternytt plan

Holländska kungafamiljen flyger numera ännu flottare än tidigare. Det nya regeringsplanet, en Boeing 737 BBJ, står till kung Willem-Alexanders och Máximas förfogande. Det bästa av allt är att regenten själv ofta sitter bakom spakarna i cockpit.

Willem Alexander pilot

Planet är byggt i Seattle och Fokker ansvarade för installationen av inredningen. Flygmaskinen kan ta upp till 26 passagerare. Kung Willem-Alexander flyger ofta detta plan. Här ser vi nytagna bilder på regenten och på den glammiga interiören.

Cockpit

I cockpit finns all utrustning som behövs för att resa jorden runt högt upp i luften. Det är imponerande hur drottning Máximas man vet hur man hanterar alla dessa säkringar och knappar. I över 20 år har passagerare som flugit med flygbolaget KLM i hemlighet blivit transporterade av Willem-Alexander av Nederländerna. De senaste åren har han varit kung, innan dess var han kronprins.

– När han vill ta en paus från sina kungliga plikter har han jobbat deltid för KLM:s “Cityhopper”, den del av flygbolaget som flyger korta distanser, som andrepilot, skriver De Telegraaf.

Planet

– För mig är det viktigaste att ha en hobby som jag kan koncentrera mig på helt och hållet, säger han i intervju med De Telegraaf och fortsätter:

– Du har ett flygplan, passagerare och en besättning. Du har ansvar för dem. Du kan inte ta dina problem som du har på marken med dig upp i luften. Du kan koppla bort dem helt och koncentrera dig på någonting annat. Det är, för mig, det mest avslappnande med att flyga.

Planet

Bekväma fåtöljer.

Rymligt och ljust.

Inga plastglas här inte! Dryck serveras i vackra vinglas och vattenglas av bästa kvalitet. Resan blir trivsam med mat som serveras på en elegant servis med klassiskt mönster.

Kopp

Det är serverat!

Planet

Kungligt blått…

Willem Alexander dusch

Rent och fräscht i badrummet.

Willem Alexander plan

Smäcker design.

Kungligt uppe i det blå.

Foto: TT