Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför har prinsessan Madeleines barn så ovanliga namn!

21 apr, 2019, 11:00 
Leonore slog ner som en bomb. Adrienne hade vi aldrig kunnat gissa. Och hur gick det egentligen till när prinsessan Madeleine och Chris O'Neill valde namnet Nicolas? Svaren får du här!
Annons

Ett gäng journalister i slottets paradrum – med häpet tappade hakor. Så har det sett ut varje gång det har avslöjats vad prinsessan Madeleines barn skulle heta. De glödheta förhandstipsen har alltid varit lika tokfel. Ingen har lyckats träffa rätt.

Samtidigt finns det faktiskt en – för de flesta okänd! – story bakom prinsessan Madeleines och Chris O’Neills val av namn. Häng med här så får du veta varför prinsessan Adrienne, prins Nicolas och prinsessan Leonore heter som de gör.

Allt om prinsessan Adriennes namn

 • Dopnamn: Adrienne Josephine Alice.
 • Titel: Prinsessa av Sverige och Hertiginna av Blekinge.
 • Född: 9 mars 2018.
 • Plats i tronföjden: 10.

Inte nog med att prinsessan Adrienne är en liten minikopia av sin mormor i samma ålder. Drottning Silvia har även haft en stor betydelse för själva namnvalet. Och historien bakom är speciell.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Adrienne på ettårsdagen 2019, i rosa klänning.
Prinsessan Adrienne 2019.

Adrienne är nämligen ett namn som drottning Silvia har älskat i alla år – och som hon var inne på att ge till sin egen dotter prinsessan Madeleine.

Annons

Den som har berättat den här charmiga historien är en annan Adrienne, som på sin Facebook-sida mindes sitt möte med drottningen på en privat kräftskiva i Medevi Brunn en sensommardag i slutet på 1990-talet.

– Åh heter du Adrienne, det är ett sånt vackert namn, sa drottning Silvia när de hälsade på varandra.

– Det skulle jag ha gett till Madeleine!

drottning silvia prinsessan adrienne
Adrienne med sin mormor. Det är mycket kärlek i den bilden!

Nu blev det ju inte så, som ni vet – men nästan 20 år senare fick drottning Silvia till slut en liten Adrienne i familjen ändå. Och samtidigt fick Sverige en prinsessan Adrienne, för första gången någonsin.

Annons

Och hennes andranamn? Ja, Alice heter hon efter drottning Silvias mamma Alice Sommerlath och Josephine kommer enligt hovet från Chris farmor Josephine Cesario. Dessutom är det ju ett av prinsessan Madeleines fyra namn.

Prinsessan Adrienne på stranden i Miami med mamma prinsessan Madeleine.
Prinsessan Adrienne med mamma Madeleine på stranden i Miami.

 Därför heter prins Nicolas just Nicolas

 • Dopnamn: Nicolas Paul Gustaf.
 • Titel: Prins av Sverige och Hertig av Ångermanland.
 • Född: 15 juni 2015.
 • Plats i tronföjden: 9.

”A gentle soul.” Så har Chris O’Neill beskrivit sin son, en solstråle med tjock lugg och klarblå ögon som fyller fyra år i sommar.

Prins Nicolas i vit blus, bilden togs till hans treårsdag.

Och hans internationellt klingande namn? Ja, bakom Nicolas döljer det sig en rätt oväntad story som lustigt nog liknar den med drottning Silvia och lilla Adrienne. Chris O’Neill har nämligen avslöjat att det var meningen att han själv skulle ha fått det namnet:

Annons

– Ja, jag hette faktiskt Nicolas, i mindre än ett dygn! Men sedan sa min pappa: “Glöm det, han är en Christopher”. Och så blev det Christopher, berättade Chris för Johan T Lindwall 2015.

Chris O'Neill som barn tillsammans med sin pappa Paul O'Neill.
Chris som barn med sin pappa Paul O’Neill.

Sitt andranamn Paul har prins Nicolas fått efter Chris pappa som just hette Paul. Och Gustaf är förstås efter morfar kungen.

Prins Nicolas och prinsessan Leonore badar i en pool i Florida.
Nicolas med storasyster Leonore. Hon har ett namn som ingen annan svensk kunglighet har burit tidigare (även om det förstås har funnits en drottning Hedvig Eleonora).

Prinsessan Leonores namn

 • Dopnamn: Leonore Lilian Maria.
 • Smeknamn No-No.
 • Titel: Prinsessan av Sverige och Hertiginna av Gotland.
 • Född: 20 februari 2014.
 • Plats i tronföjden: 8.

Runt prinsessan Madeleines äldsta dotter är det full fart nästan jämt, men bakgrunden till hennes namn är oväntat odramatisk.

Annons

Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill bodde i New York och valde helt enkelt Leonore för att de gillade det namnet båda två. Fast när de sedan hade spikat namn-kombon var den så hemlig att de fick informera resten av kungafamiljen med hjälp av krypterad datatrafik!

Prinsessan Madeleines dotter prinsessan Leonore i rosa klänning.
Finns det då någon prinsesseffekt när det gäller namnet Leonore? Svar: Ja en svag! Det är några fler svenska småflickor som har fått Leonore som tilltalsnamn sedan Madeleines förstfödda dök upp på arenan.

Nu, fem år senare, är det många som undrar hur namnet Leonore ska uttalas. Där kan vi luta oss mot prinsessan Madeleine – hon säger alltid LEO-nore, så betoning på första stavelsen alltså.

Annons

Och namn nummer två och tre? Ja, Lilian är förstås en hyllning till mamma Madeleines kära ”auntie” prinsessan Lilian som gick bort året innan Leonore föddes. Och Maria är det stora släktnamnet i familjen O’Neill – alla heter så på kvinnosidan (utom prinsessan Adrienne).

Prinsessan Madeleine och hennes familj: Chris, prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne.
Till sommaren kommer det här gänget hem till Stockholm igen!

Läs mer:

Foto: TT, Erika Gerdemark/Kungl. Hovstaterna, Anna-Lena Ahlström/Kungl. Hovstaterna

Annons