Därför hissas inte flaggan på halv stång för Ari Behn

Ari Behn får inte flaggan hissad på norska slottet

Ari Behn sörjs av hela Norge, inklusive kungahuset.
Men än har hovet inte hissat flaggan på halv stång, trots att han varit gift med prinsessan Märtha Louise i 15 år.
Det finns en förklaring!

Efter Ari Behns tragiska bortgång på juldagen är hela Norge i sorg. När beskedet blivit offentligt och kablats ut till världen vallfärdade norrmännen till slottet för att tända ljus till hans minne. Bland annat lämnades hälsningar där det stod: “Kära Ari, du var ett ljus i ett grått land. Tack för all glädje du spred. Dina goda gärningar kommer att leva vidare i all oändlighet”.

Norges kungahus om Ari Behns bortgång

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette Marit har uttryckt sin sorg, likaså kung Harald och drottning Sonja som via det norska hovet säger:

– Det är med stor sorg som drottningen och jag mottagit beskedet om Ari behns bortgång. Ari var en viktig del av våran familj i många år och vi bär med oss varma, goda minnen av honom. Vi är tacksamma för att vi fick lära känna honom.

Ari Behn död

Ari Behns tragiska bortgång skakar hela världen.

Men efter det är det tyst.

Det är många som nu spekulerar i varför inte flaggan vajar på halv stång på slottet i Oslo – Ari Behn var ju ändå gift med prinsessan Märtha Louise i 15 år och tillsammans har de tre barn ihop: Maud Angelica, 16, Leah Isadora, 14, och Emma Tallulah, 11.

Men det finns en förklaring till.

Då hissas flaggan på halv stång

Flaggan hissas nämligen bara på halv stång när kungen dör, annars hänger den uppe dygnet runt när kungen är i Norge, skriver det norska hovet på sin hemsida.

Ari Behn död

Ari Behn gifte sig med prinsessan Märtha Louise 2002. 2017 gick de skilda vägar.

”Några gånger hissas flaggan från slottsbalkongen i tillägg till – eller i stället för – från taket. Det är till exempel om det är en offentlig flaggdag och kungen befinner sig på Stiftsgården eller på Kongeskipet. Då är flaggstången på taket tom och Statsflagget hissas från slottsbalkongen. Flaggning från balkongen sker efter instruktioner från kungen”.

Kungens äldsta syster, prinsessan Ragnhild fru Lorentzen, dog 2012. Då hissades flaggan på halv stång. Likaså när den danska drottningens make prins Henrik dog 2018, då under begravningsdagen.