Därför missar kung Harald drottning Sonjas födelsedag

Därför missar kung Harald drottning Sonjas födelsedag
I dag fyller drottning Sonja 81 år, men hon får fira födelsedagen utan sin make kung Harald.
Annons

Förra året var det en stor fest i Oslo för att fira både kung Harald och drottning Sonja som bägge fyllde 80 under året, med massor av Europas kungligheter på plats. Däribland den svenska och danska kungafamiljen.

Annons

Så här såg det ut då, en film från galamiddagen med bland andra kronprinsessan Victoria:

I år blir drottning Sonjas födelsedag något helt annorlunda. Hon får nämligen fira sin 81-årsdag den 4 juli utan maken kung Harald. Anledningen är att kungen just nu deltar i en seglingstävling i Tyskland, med båten N33 som ni kan se på norska hovets Instagram här nedan.

(Klicka på pilen till högre för att bläddra bland bilderna)

– Så i år blir firandet något mer nedtonat. Jag tippar att drottningen inte har något emot detta. Hon kommer att vara i sitt älskade hus på Mågerø tillsammans med sin familj och goda vänner, förklarar Se og Hørs hovreporter Caroline Vagle för tidningen.

Så här såg det ut förra året när kungaparet fyllde 80 år:

Foto: Stella Pictures

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

24 kommentarer till “Därför missar kung Harald drottning Sonjas födelsedag”

 1. Ingrid skriver: 4 juli, 2018

  Här det segling på riktigt!


 2. undrende skriver: 4 juli, 2018

  Gratulerer med dagen , vår fantastiske Dronning !


 3. josefin skriver: 4 juli, 2018

  Grattis pa födelsedagen. Uppfriskande att inte varje födelsedag behöver firas med pompa o stat.


 4. Marguerithe skriver: 4 juli, 2018

  Det är väl sådant man önskar alla par. Att ha olika intressen och inte alltid vara på samma plats.


  1. AstridA skriver: 5 juli, 2018

   Drottningen är interesserad av och vet mycket om segling. Tidigare seglade hon en egen H-båt, som blev för liten och “ungdomlig” eftersom tiden gick. Men interesset har hon fortfarande! Hon gillar så många saker, våran drottning. Hon har inte tid med allt, helt enkelt. Hon stödde sin man så han kunde segla medan hon “tog över” resan med KS Norge på Vestlandet i j. Lördag 30. juni sågs kungaskeppet på plats i Oslo efter resan. Gissar att drottningen hoppade i land på Mågerö innan skeppet kom hem?


 5. caterine skriver: 5 juli, 2018

  Norge har så fina dräkter, den här är otroligt fin. Jämför med vår sverigedräkt så är den här helt outstanding och så klädsam.


  1. AstridA skriver: 5 juli, 2018

   Sverige har också fina dräkter! Norge har ingen norgedräkt utan drottningen varierar mellan olika lokala “bunader” från olika landskap. Om de svenska kungliga damerna hade gjort likadant, hade ni fått sett dräktrikedomen i Sverige. Prinsessan Sofia gjorde ett försök i lillprinsens dop, men då blev hon utbuad från många håll. De svenska kungligheterna gör nog rätt i att vara neutrala i sina sverigedräkter, som dessutom är vackra.


  2. G skriver: 6 juli, 2018

   Astrid nå ble Sofia kritisert av Sofia haters. Resten av verden ga henne skryt og oppfordret svenskene til å gjøre dette oftere. Ikke for å være frekk, men i mine øyne er Sverigedrakten er ikke akkurat pen sammenlignet med de andre svenske draktene så foretrekker de lokale draktene. Sofia så strålende ut, slik Madde og V har gjort i sine folkedrakter fra Järvsö, Västergötland, Ockelbo og Öland. Så de bør brukes mer ikke Sverigedrakten 😉


  3. Audun skriver: 6 juli, 2018

   pyntedokker


  4. Leo skriver: 6 juli, 2018

   Åsikterna om Sofias folkdräkt vid dopet, handlade väl mer om att det var ingen typ av kläder S verkat vilja klä sig i tidigare, utan det var stylistens val, vilket då ansågs bli lite teater!


 6. Aase skriver: 5 juli, 2018

  vi trenger ikke de kongelige


 7. caterine skriver: 5 juli, 2018

  Varför kunde inte våra kungligheter göra likadant och byta dräkter ofta, Sofia gjorde alldeles rätt och hon var så vacker i sin dräkt, men folk ska lu alltid kritisera, men föralldel ha på den fula dräkten, om ni vill, spelar ingen roll.


 8. mini skriver: 5 juli, 2018

  AstridA 5 juli, kl. 10:31

  Precis!
  Drottningen och jag (och många andra kappseglare) möttes i en regatta med just H-båtar. Jag hade då egen H-båt.
  Hon är en duktig seglare.
  Men kappseglingen stördes tyvärr en del av att hon hade flera “följebåtar med säkerhetskillar” ombord.


 9. Singoalla skriver: 5 juli, 2018

  Sverigedräkten är väl bra om man inte vill/kan kosta på sig en bygdedräkt. Men jag håller med de andra som tycker att vår kungafamilj ska bära sina bygdedräkter i stället. De har dem ju! De borde för den delen ha var sin från så många bygder som möjligt. Och använda dem.


  1. josefin skriver: 6 juli, 2018

   Karlarna ocksa! Jag tror kungen skulle vara jattesot i knatofsar, och Danne i träskor. CP har för ovardat har, och ansiktshar, for att platsa i gruppen.


 10. Magdalena skriver: 5 juli, 2018

  Gratulerer til vår kjære dronning som i en alder av 81 fremdeles utfordrer seg selv. Liker å bestige de høyeste topper hvor hun får utsyn, innsikt og kan legge bekymringene bak seg nede i dalen. Kunstinteressen har alltid vært der, men i moden alder fikk hun mot til selv å bli en utøvende kunstner. Elegant og stilsikker, tolerant og ytringsfri, impulsiv og temperamentsfull. Slik ser jeg vår dronning,- et menneske som i både mot- og medgang har vokst med oppgaven.


 11. Kristin skriver: 5 juli, 2018

  Nei, vi har ikke noen egen “Norgesdrakt”, men jeg vet at tidligere ble Hardangerbunaden regnet som nasjonaldrakt som alle kunne bruke. Det finnes bilder av Dronning Maud iført en Hardangerbunad, og både Mette-Marit og Ingrid Alexandra har brukt denne bunaden flere ganger. Dette var før det ble vanlig med bunader fra flere distrikt, så jeg vet ikke om det gjelder enda. Ja, Sverige har så absolutt flotte drakter, og jeg likte spesielt godt Sofias drakt fra Dalarna!!


 12. Kristin skriver: 5 juli, 2018

  Forts: Flott å se henne bruke den i dåpen! Den er MYE finere enn Sverigedrakten, som jeg synes er litt glorete og oppkonstruert, nesten som de norske festdraktene. Jeg synes også de kunne bruke drakter fra sine hertugdømmer, er de draktene de selv synes er fine. De representerer jo hele Sverige?! Jeg har sett Victoria i en fin drakt i dag, er den fra Öland?


 13. Leo skriver: 5 juli, 2018

  Denna fantastiska dräkt tycker jag dr Sonja brukar ha!


 14. Leo skriver: 5 juli, 2018

  Kommentarerna när det gällde Sofias användande av folkdräkt vid dopet var att hon aldrig när hon själv valt kläder varit någon folkdräktskvinna utan detta var stylistens val, det blir som en teater! Dräkten var det inget fel på!


  1. Pensionär skriver: 11 juli, 2018

   Leo
   Håller med dej om att det inte var något fel på dräkten. Felet var – som vanligt – att det var Sofia som bar den. Tänk om t.ex. Madeleine hade burit sin dräkt, vilken succé det blivit.


 15. Leo skriver: 6 juli, 2018

  Denna vackra dräkt har dr Sonja haft många gånger!


 16. Magdalena skriver: 6 juli, 2018

  Ja Leo, dette er en Telemarksbunad som dronningen bruker ofte. Hun har jo sine aner fra dette fylket.


 17. Ann-Charlptte Framzen skriver: 6 juli, 2018

  Grattis till Norges duktiga och fräscha drottning!!!


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Annons

Laddar