Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför sa Chris O’Neill nej till kungen

01 maj, 2021, 08:00 
Prinsessan Madeleine Chris O’Neill
Han hade kunnat vara Hans Kungliga Höghet Prins Christopher av Sverige. Men valde att förbli den brittisk-amerikanske medborgaren Mr O’Neill.
Annons
Madeleine & Chris: 19 oförglömliga kärleksögonblickBrand logo
Madeleine & Chris: 19 oförglömliga kärleksögonblick

Chris O’Neill är gift med en svensk prinsessa, och hans svärfar är kung av Sverige. Men prinsessan Madeleines man har aldrig velat bli vare sig kunglig eller svensk.

När de här frågorna kom upp inför bröllopet 2013 hade Chris sin ståndpunkt klar. Han tackade vänligt men bestämt nej till kungens erbjudande. Att bli svensk medborgare var inte aktuellt.

Prinsessan Madeleine Chris O’Neill
Prinsessan Madeleine och Chris O’Neill.

Nu hör det till saken att han redan har två medborgarskap, ett brittiskt och ett amerikanskt, och kanske tyckte han att ett tredje var ett för mycket. Tre pass, onödigt meckigt.

Prinsessan Madeleines man Chris O’Neill om att inte bli prins

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det, sa Chris bestämt när han 2018 blev intervjuad om saken av Magazinet King.

Hans hustru prinsessan Madeleine och barnen är dock svenska medborgare alla fyra.

Prinsessan Madeleines barn prins Nicolas prinsessan Leonore prinsessan Adrienne Halloween 2020
Madeleines och Chris coola barn prins Nicolas, prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne när de firade Halloween i höstas.

En som valde en annan väg än Chris är kungens syster – och prinsessan Madeleines faster – prinsessan Margaretha, 86, som av allt att döma valde att bli brittisk medborgare redan på 1960-talet, när hon lämnade Sverige efter att ha gift sig med den brittiske affärsmannen John Ambler.

Annons

– Sannolikt har prinsessan Margaretha dubbelt medborgarskap, det vill säga både svenskt och brittiskt, har hovets informationschef Margaretha Thorgren tidigare sagt till Svensk Dam.

Sedan 1965 står Hagasessan Margaretha som utvandrad i registren och numera bor hon i en liten by utanför marknadsstaden Chipping Norton i Oxfordshire, ett tiotal mil från London.

Så bor prinsessan Margaretha Hagasessorna bostad
Prinsessan Margarethas idylliska hem.

Foto: TT, Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna, Prinsessan Madeleine/Instagram.

Annons