Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Därför sa Chris O’Neill nej till titeln: ”Vill inte bli prins”

06 feb, 2021, 06:00 
Prinsessan Madeleine Chris O’Neill
Prinsessan Madeleines man Chris O’Neill sa nej till prinstiteln och nej till att bli svensk. Här förklarar han varför.
Annons
Därför är Chris O'Neill inte prins!Brand logo
Därför är Chris O'Neill inte prins!

Han hade kunnat vara Hans Kungliga Höghet Prins Christopher, och hertig av både Gästrikland och Hälsingland. En fullvärdig medlem av Sveriges Kungahus.

Men Chris O'Neill var inte intresserad. Han sa ”Tack – men nej tack” till alla titlarna som kungen erbjöd:

– Det var aldrig ett alternativ.

Chris O’Neill – sanningen om prinstiteln

Chris anhöll om prinsessan Madeleines hand på Drottningholm och säger att han tror att kungen och drottningen ”blev glada och lite rörda”. Men i själva titelfrågan hade de alltså olika utgångspunkt.

Kunglig på heltid? Nej, det var inget för Chris O’Neill. Här med kungen och drottning Silvia – som givetvis respekterar hans beslut.

Beslutet föregicks också av långa diskussioner, både med prinsessan Madeleine och med kungaparet. Men Chris stod på sig och anledningen var solklar:

För honom personligen var priset för högt – eftersom han skulle ha tvingats lämna det businessjobb och den internationella finansbransch som han älskar.

Annons

I intervjun som han gjorde 2018 med King Magazine står det också klart att Chris har en stark identitet i sig själv – ett drag som tycks ha gått i arv från hans pappa.

– Jag är inte född i någon kungafamilj. Jag är Christopher O’Neill, min far var Paul O’Neill. Han var en familjefar som hade sin egen identitet, arbetade hårt och lyckades bra med det.

Chris O’Neill: ”Därför sa jag nej till att bli prins”

– Jag ansåg att det var viktigt att bibehålla samma förhållande till honom som jag alltid haft, först och främst. Därefter var det mitt val att inte ta på mig några offentliga uppdrag, och därför är min roll i sammanhanget väldigt enkel: Jag finns med som stöd för min hustru. Det är en uppgift jag klarar av som herr Christopher O’Neill.

Chris O’Neill som barn med sin pappa Paul O’Neill
Chris O’Neill med sin pappa – och förebild – Paul O’Neill. Han arbetade för den New York-baserade investmentbanken Oppenheimer & Co och gick bort i december 2004, sex år innan Chris träffade prinsessan Madeleine.

I King Magazine fick Chris också frågan om han skulle kunna tänka sig den där prinstiteln när han så småningom går i pension. Han svarade:

– Det är ett erbjudande man bara får en gång i livet. Jag svarade nej.

Chris fick i alla fall ta emot Vasaorden av kungen, men annars är han en helt vanlig Mr O’Neill med brittiskt-amerikanskt medborgarskap. Om än i en familj fylld av kungligheter: Tre prinsessor och en prins.

Prinsessan Madeleine Barnen Prins Nicolas Prinsessan Leonore Prinsessan Adrienne
Chris kungliga familj: Prinsessan Madeleine och barnen Prins Nicolas, prinsessan Leonore och prinsessan Adrienne.
Annons