Därför säger Victoria nej – beslutet inför sommaren med familjen på Solliden

Kronprinsessan Victoria prins Daniel Victoriadagen 2021

Den 14 juli firar kronprinsessan Victoria sin 44:e födelsedag. Men på grund av coronapandemin måste några av traditionerna ändras. Och kungafamiljen får anpassa firandet för att minska smittspridningen.

Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 24?
Slå på ljud

Victoriadagen har alltid varit sommarens höjdpunkt för kungafamiljen. Den 14 juli, mitt i sommaren, när Öland är som vackrast samlas familjemedlemmarna vid sitt älskade sommarparadis och hyllar kronprinsessan och Sveriges blivande drottning. Men än är faran med coronaviruset, och smittspridningen i landet, inte över och kungafamiljen måste fortsätta att justera sin planering för att de inte ska locka till sig för stora folksamlingar.

LÄS MER: Victorias hemliga brev – så ser hennes handstil ut!

För andra året i rad uteblir de allmänna gratulationerna, som Victoria brukar ta emot framför Solliden slott. Det meddelade hovet tidigare i veckan.

"Kungafamiljen ser fram emot att åter samlas på Solliden under sommaren. Men på grund av rådande restriktioner, samt risken att skapa folksamlingar, möter Kronprinsessan ej allmänheten för att ta emot gratulationer vid rundeln framför Sollidens slott", skrivet hovet i ett pressmeddelande.

Kronprinsessan Victoria 2020

Den här synen kommer vi tyvärr inte få se i är. Det blir ingen uppvaktning av publiken utanför Solliden slott i år heller.

Karin Trnblom/TT

Det offentliga firandet av födelsedagen inleds därför först på kvällen, med Victoriakonserten i Borgholms slottsruin där kronprinsessparet och ”delar av kungafamiljen” deltar.

LÄS MER: Ewa Westlings oväntade namnbyte – det ligger bakom

Det finns alltså chans att få se prinsessan Estelle i publiken igen alltså! Ni minns väl hur hon diggade med till konserten förra året? Och förhoppningsvis kommer även kungen, drottningen, prinsessan Madeleine, Chris O’Neill, prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Men hur det blir med den saken kommer hovet alltså att kommunicera först senare.

Victoriakonserten sänds traditionsenligt i SVT1 den 14 juli kl 21.00, och som vanligt blir det också en insamling till Kronprinsessan Victorias Fond.

Foto: TT