Därför saknas Victoria i hovets kalender

Victoria bär på en dold sjukdom.

Det har varit full fart för de flesta i kungafamiljen efter semestern, men nu gapar schemat tomt för Victoria. Vi har tagit reda på varför!
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 37?
Slå på ljud

Under coronapandemin var det kronprinsessan som fick kliva fram och ta hand om långt större del av de kungliga uppdragen än vad som tidigare varit normen. Vecka efter vecka fick vi se Victoria göra sitt jobb på det ena nya kreativa sättet efter det andra när möjligheterna till att mötas begränsades mer och mer.

Men nu är det ändring på det. Hovets informationschef Margareta Thorgren sa tidigare i somras att de kommer tänka om med planeringen inför hösten. Nu när corona är här för att stanna ska de istället tänka långsiktigt och kommer anpassa uppdragen efter situationen hellre än att låta pandemin fortsätta sätta käppar i hjulen.

Det har inneburit framför allt en viktig skillnad från våren. Det är kungen som är tillbaka som den främsta representanten av kungahuset och det ger avtryck i kalendern.på bara två veckor nu i slutet av september har han haft 13 punkter i schemat, medan Victoria bara har en enda. Det är ovanligt att se för kronprinsessans del, då hon även i vanliga fall brukar ha många uppdrag varje månad. Till och med prins Daniel ligger på en betydligt högre kvot, under samma period var det sex uppdrag skrivna under hans namn.

Victoria och Daniel är redan igång med höstens uppdrag – men schemat är nästintill tomt för Victoria de kommande veckorna.

Förklaringen från hovet – om Victorias höst

Men när vi pratar med Margareta Thorgren så berättar hon att trots att det är nästintill tomt på Victorias schema innebär det inte att hon vilas från kungliga uppdrag. Istället kommer de jobba mer flexibelt och inte alltid lägga ut på förhand vad kronprinsessan ska ta sig för varje veckan. Det är en del av den nya coronastrategin, då de inte vill dra till sig några större folksamlingar.

– Det är många arbetsuppgifter som väntar framåt, både för kungaparet och kronprinsessparet under hösten. I kalendern på vår hemsida presenteras endast ett urval av officiella uppdrag som genomförs. Alltså exempelvis inga internmöten, inte heller alla externa möten, stiftelseuppdrag, förberedelser, planering, administrativt arbete och så vidare. Covid-19 gör även att vi inte kan vara lika transparenta i kommunikationen som vi brukar vara, säger Margareta Thorgren.

Kronprinsessan Victoria prins Daniel USA:s ambassadör Kenneth Ken Howery

Ett inofficiellt ”uppdrag” var denna bjudning hos den amerikanska ambassaden för ett par veckor sedan. Här med USA: s ambassadör Kenneth Ken Howery.

”Då riskerar vi allas hälsa”

Restriktionerna för corona påverkar en hel del och är den största anledningen till att de väljer att gå vidare på det här sättet.

– I och med att vi befinner oss i en pandemi så är det ju oerhört viktigt att vi följer restriktionerna för alla inblandade. Och skulle vi lägga ut mer information i kalendern på förhand, så ökar sannolikheten att människor samlas på platsen – och vi ska inte skapa folksamlingar. Då riskerar vi allas hälsa. Vi måste tänka noga och tänka nytt för vi vill ju verkligen belysa kungens viktiga uppdrag inte minst i kriser och i en pandemi.

Foto: TT