Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför skickar drottning Silvia sms mitt i natten – familjens stora oro

27 okt, 2023, 19:00 
Drottning Silvia
Drottning Silvia skickar sms mitt i natten – det gör resten av kungafamiljen orolig.
Annons

Drottning Silvia är en oerhört flitig, engagerad kvinna. Det är bilden man får när man läser journalisten Ingrid Thörnqvists nya bok Yrke: drottning – makten och möjligheterna.

Boken kartlägger Silvias arbete med de tre organisationerna Silviahemmet, Mentor och Childhood. Den snart 80-åriga drottningen framstår som helt outtröttlig – men kanske inte bara på ett positivt sätt.

Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom StockholmBrand logo
Se folkfesten! Här går kortegen med kungen och Silvia genom Stockholm

– Jag frågade mycket om hennes svaga sidor. De flesta svarade undvikande, men de framgick att de känner att hon nog driver sig själv för hårt, säger Ingrid till Svensk Dam.

Drottning Silvia skickar sms mitt i natten

Det finns en ögonöppnande passage i Ingrids bok när hon pratar med hovets informationschef Margareta Thorgren och statsfrun Anna Hamilton.

Drottning Silvia
Var rädd om dig själv, Silvia!

"De berättar i förtrolig ton och med respekt i rösten om hur mycket drottningen arbetar. Hon är djupt engagerad i sina frågor, hon sover nästan inte, hon skickar sms klockan fyra på natten. Drottningen verkar inte behöva lika många sömntimmar som andra, säger medarbetarna", skriver Ingrid i boken.

Annons

Anna erkänner också att hon själv sätter mobilen på ljudlös och lägger sms:en från Silvia först på morgonen.

Flit är bra – till en viss gräns. Ingrid intervjuar också två familjemedlemmar till Silvia: svägerskan prinsessan Christina och dottern prinsessan Madeleine.

Prinsessan Madeleine: "Borde stötta mamma"

Båda två är inne på att Silvias engagemang kanske nästan är för stort. Det finns en känsla att hon driver sig själv för hårt, som Ingrid uttryckte det.

– Ja, det skulle jag säga. Det är mycket för henne. Det är bara att erkänna att jag borde hjälpa till mer och stötta mamma i det här. Hon har många tyngder på sina axlar, säger Madeleine.

Prinsessan Christina:

– Nära väggen har hon nog varit. Vi närmar oss en ålder när manmänskligt att döma inte orkar lika mycket. Det hoppas jag att hon inser innan hon verkligen går in i en vägg. Det kanske är en svaghet att hon inte känner sina egna begränsningar. Hon vill göra allt.

Annons