Därför stannar prinsessan Madeleine i USA

När prinsessan Madeleine flyttade till London med familjen, märktes det knappt att hon hade lämnat Sverige. Hennes åtaganden var i princip lika många före flytten som efter. Men när familjen flyttade över Atlanten hände plötsligt något...

Förra året tog Madeleine och Chris med sig barnen och flyttade från London till USA. I London bodde de mellan 2015-2018 och med tanke på att London ligger betydligt närmre Sverige än vad USA gör, var det också enklare för Madeleine att ta sig hem och delta i kungliga sammanhang.

Madeleine har slagit sig till ro i USA

I Miami, Florida, har prinsessfamiljen nu slagit sig till ro. Chris arbete fungerar bättre och barnen stormtrivs i värmen. Det var ju också i Florida som Madeleine förverkligade drömmen att skriva en egen bok. Men självklart saknar Madeleine Sverige då och då, och det är inte särskilt lätt att åka över till Sverige på en weekend, som det till exempel var när familjen bodde i London.

Madeleine

Att Florida inte är något tillfälligt boende för Madeleine och hennes familj är numera glasklart. De planerar helt enkelt att stanna i USA på obestämd tid. När familjen bodde i London hade Madeleine kvar barnens förskoleplatser i Sverige, för att enkelt kunna pendla fram och tillbaka.

Men hovets informationschef, Margareta Thorgren, har berättat för Svensk Damtidning att platserna inte längre finns kvar. Vilket tyder på att flytten till USA är mer permanent än vad flytten till London var.

Madeleines roll förändras

Kungens beslut gällande barnbarnens framtid kan ha påverkats av att Madeleine vill bo kvar i Florida. Eftersom Leonore börjar skolan nästa år, behövde ett beslut fattas förr eller senare.

Samtidigt som beslutet påverkar Carl Philips och Sofias roller framöver, kommer självklart även Madeleines roll förändras. Det sätts om möjligt ännu mindre press på henne nu än tidigare. Förut var det själva resandet i sig som ställde till det, men nu kommer även pressen att komma hem att minska.

Madeleine

När Madeleine bodde i London, hade hon mycket fler åtaganden i kalendern än vad hon har haft efter flytten till USA. När hon hade närmre hem, åkte hon också hem flera gånger i månaden. Några av alla punkter i kalendern då var ett besök på Gotland, riksmötets öppnande, olika seminarium och firanden.

Efter flytten till USA förra hösten har Madeleine totalt haft 11 åtaganden, varav två av dem var med anledning av hennes nysläppta bok. Förutom att det är en lång resa hem, kan man gissa att miljötänket har nått Madeleine, som säkerligen påverkar hennes beslut att inte resa i onödan.

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning: