Därför stoppar hovet nya bilden på prinsessan Sofia

Prinsessan Sofia

Karin Törnblom/TT
Hovet har fattat ett beslut kring en ny bild på prinsessan Sofia.
Prinsessan Sofia - stilresan genom åren
2:10

Efter reklamen: Prinsessan Sofia - stilresan genom åren

(2:10)

Slå på ljud

När prinsessan Sofia och prins Carl Philip gifte sig 2015 passade de också på att presentera sina planer för framtiden. De berättade att de bildat en stiftelse som arbetar mot hat och mobbning på nätet.

Sofia och Carl Philip har sedan dess anordnat flera projekt i ämnet. De har bland annat släppt boken “Handbok för nätföräldrar”, för att guida föräldrar i hur man ska prata med sina barn om vad som sker på nätet.

Därför blir det ingen ny bild på prinsessan Sofia

Nyligen kunde man läsa i kungahusets kalender att prinsparet hade en mycket viktig punkt på agendan för 14 februari. Ett digitalt styrelsemöte med sin styrelse.

Men om man bara höll koll på kungahusets officiella Instagram-konto blev man inte informerad om detta. Det lades nämligen inte upp några bilder från sammankomsten.

Vår mångåriga reporter Ellen Myrgård Lindén är dock inte förvånad. Det hör nämligen till praxis att den här typen av möten inte dokumenteras på Instagram.

– När Carl Philip och Sofia har styrelsemöte i prinsparets stiftelse så kommer det sällan bilder. Hovet hänvisar ofta till kungliga uppdrag som inte bjuder in till fotografering och det här är ett sådant tillfälle. Kungligheterna verkar – utan att synas. Och när hovet inte skriver ut platsen för mötet brukar det betyda att mötet sker digitalt och just nu är man mycket mer noga med att visa livfulla bilder på när familjemedlemmarna rör sig ute i samhället än på suddiga teams-bilder, tagna framför datorn, säger Ellen och nickar ivrigt.

Sofia jobbar hårt med stiftelsen, även under sin mammaledighet.

– Det vi lägger ut i kalendern är inte allt som Sofia gör utan hon jobbar hela tiden med sin stiftelse och andra projekt i kombination med att hon tar hand om sina små barn. Men det är inget som läggs ut i den officiella kalendern utan det är ett pågående arbete, har hovets informationschef Margareta Thorgren sagt till Svensk Dam tidigare.