Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Därför syns inte drottning Silvia vid kungens sida – hovets dokument avslöjar

02 dec, 2020, 12:00 
Drottning Silvia missar Nobel – för första gången på 40 år.
Annons
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?Brand logo
Har du koll på de kungliga snackisarna från vecka 48?

Årets pandemi har inneburit stora förändringar i vad som vi har vant oss är det normala och än ser vi ingen ände på restriktionerna. Efter nästan ett helt år utan större evenemang, utan att kunna resa dit vi vill eller träffa de vi håller av så nås vi fortfarande besked om inställda traditioner.

En av dem är den årliga utdelningen av Nobelpriset och den efterföljande banketten. Redan i somras stod det klart att det inte kommer bli någon stor fest i Blå hallen i Stockholms stadshus, den fest som enligt vissa anses vara en av de allra mest glamourösa under hela året. Då får vi se kungligheter mingla med politiker, världskändisar och såklart personer som gjort enastående framsteg i sina fält och därmed gjort sig förtjänta av att tilldelas de prestigefyllda priserna i de olika kategorierna.

Ingen Nobelbankett i år – kungen deltar digitalt

För den modeintresserade är det ett smörgåsbord av vackra galaklänningar och värdefulla tiaror och smycken som bjuds, men inget av det får vi i år.

Annons

Precis som med allt annat måste evenemanget såklart följa rekommendationerna och ingen vill bidra till en ökad smittspridning. Att gästerna vanligtvis flyger till Sverige från världens alla hörn gör inte saken lättare, i en tid då vi fått acceptera att det bästa alternativet för alla är att hålla sig så nära hemma som möjligt.

drottning silvia nobel 2020 nobelbanketten
Drottning Silvia har inte missat en Nobelbankett på 40 år, men 2020 får hon stå över.

Istället blir det en digital prisutdelning, och enligt kungahusets hemsida är det kungen som kommer delta som ensam representant. Enligt traditionen är det alltid kungen som överräcker priset och därför är han den viktigaste deltagaren även om det i år får ske digitalt.

Drottning Silvia missar Nobel 2020

Det innebär att för första gången på 40 år och andra gången någonsin kommer drottning Silvia att missa den årliga Nobelprisutdelningen. Första gången hon deltog i banketten var 1976, samma år som hon blev drottning. Därefter har hon varit på plats varje år utom 1980 då hon var sjuk, det är alltså hela 43 gånger vi fått se drottningen klä upp sig i sina vackraste galaklänningar och smycken när hon funnits vid sin make kungens sida under detta hedersuppdrag. Men i år blir det alltså ingen Silvia enligt kungahusets egna kalender.

Annons